‘Zetes kende zijn op een na beste halfjaar’

. © .

CEO Alain Wirtz had ervoor gewaarschuwd. Het succes van het eerste semester 2015 was moeilijk na te doen. De resultaten 2016 van Zetes zijn minder, maar contracten met bpost en DB Schenker voorspellen een sterke tweede jaarhelft.

Zetes presteerde de jongste twaalf maanden duidelijk beter dan de Brusselse beurs. Dat doet beleggers extra uitkijken naar de reactie op de halfjaarcijfers. Die kunnen tegenvallen. De omzet van de identificatiespecialist ging in het eerste halfjaar met 5,4 procent achteruit tot 121,5 miljoen euro. De courante winst voor financiële resultaten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen (ebitda of courante bedrijfskasstroom) daalde zelfs 5,9 procent.

Resultaten zoals voorspeld

Het probleem zit niet zozeer in de prestaties, maar in het vergelijkingspunt, argumenteert CEO Alain Wirtz. “Daar hebben we voor gewaarschuwd. Dit is eigenlijk ons op een na beste eerste semester”, zegt hij.

Een jaar geleden boekte Zetes in zijn eerste semester een recordomzet van 128 miljoen door de uitvoering van een aantal grote contracten. Alleen al de deal met Swiss Post was in de eerste jaarhelft 2015 goed voor 12 miljoen euro in omzet, vertelt Wirtz. Die meevaller was dubbel. In januari 2015 liet de Zwitserse centrale bank ook nog eens het plafond van de Zwitserse frank los. Daardoor steeg de munt 30 procent in een uur. Wirtz: “We werden betaald in Zwitserse frank, terwijl we inkochten in euro”. Zo’n snoepje was er dit jaar niet bij.

Er zijn echter nog andere elementen die zwakker ogen dan een jaar geleden. De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was slechts 0,1 miljoen, tegen nog 5,3 miljoen in dezelfde periode in 2015. Zetes had vooral veel meer (9,7 miljoen euro) werkkapitaal nodig, “voor belangrijke recente leveringen of leveringen in voorbereiding”, rapporteert het bedrijf. De Brusselaars houden wel nog 13,2 miljoen euro cash op de balans, met een licht positieve nettokaspositie.

Pond en rand werken tegen

De hoofdactiviteit van Zetes is goederenidentificatie (Goods ID). Dat zijn standaardoplossingen voor voorraadbeheer, tracking & tracing in pakjesdiensten en transportbedrijven, en serialisatie en identificatie van goederen per eenheid in vooral farma en kosmetica. In Goods ID daalde de omzet jaar-op-jaar met 4,7 procent of 4,8 miljoen euro. Omdat ook nog eens de kosten stegen – beperkt, 0,8% – kreeg de courante bedrijfskasstroom een klap van -14,2 procent, tot 6,8 miljoen. Bij constante wisselkoersen zou de omzetdaling 2,4 procent zijn geweest en de terugval van de courante bedrijfskasstroom 12,4 procent. Het goedkope pond en de Zuid-Afrikaanse rand spelen Zetes parten.

Positief is wel dat de Brusselaars meer en meer naar een abonnementenmodel met software-as-a-service gaan. Dat verhoogt geleidelijk de brutomarge van de divisie naar 41,6 procent. Volgens Wirtz is het aandeel van de recurrente omzet (consumables inbegrepen) in twee jaar gestegen van 30 naar 35 procent.

Betere tweede jaarhelft

De vooruitzichten voor de tweede jaarhelft zijn positief. Zetes kan dan omzet optekenen uit grote contracten met bpost en DB Schenker, geeft Wirtz aan. Fundamenteel is ook de trend naar unieke identificatie van producten op item-niveau om vervalsingen en grijze verkoopcircuits te elimineren. In farma is daarvoor een Europese verordening op de veiligheidskenmerken van verpakkingen van geneesmiddelen vanaf februari 2019 van toepassing. Wirtz: “Frankrijk was de eerste om die unieke identificatie toe te passen. Daar zijn we ermee begonnen. Nu zijn we ook erg actief in Spanje”. Wirtz ziet eindelijk ook RFID-labels (identificatie via radiogolven) doorbreken, waarvoor hij al in 2011 de Belgische nichespeler RFIDEA overnam. “RFID-tags waren voordien te duur. Nu is de prijs onder 10 cent gezakt”.

Internationaal breidt Zetes uit in Polen en Columbia. Telkens is het daar de Portugese voedingssupermarktketen Jerónimo Martins, een van zijn vele retailklanten, gevolgd.

De gevolgen van de overname van Delhaize door Ahold blijven een vraagteken voor Zetes. Ahold is een van de weinige retailers waarvoor Zetes niet werkt. De fusie van AB Inbev en SAB Miller daarentegen brengt twee van zijn klanten samen. Dat kan wel eens tot meer druk op de prijs leiden, geeft Wirtz toe.

Personenidentificatie opnieuw erg winstgevend

De tweede, veel kleinere activiteitentak van Zetes is personenidentificatie (People ID), met onder meer langetermijncontracten voor socialezekerheids-, reis- en identiteitsdocumenten en rijbewijzen. Zetes levert die in België, Portugal, Israël, Ivoorkust en Gambia. Kiezersregistratie is een van zijn specialiteiten, maar daarvoor waren er geen contracten in de eerste jaarhelft. Volgens Zetes heeft People ID “bijzonder interessante opportuniteiten” in Centraal- en Zuid-Amerika, hoewel Afrika een prioriteit blijft.

In People ID daalde de omzet in het eerste semester met 7,6 procent tot 25,4 miljoen. Door de aard van de inkomsten (concessies op lange termijn) steeg de courante bedrijfskasstroom wel met 6,6 procent tot 7,7 miljoen euro – een recordcijfer en een stuk hoger dan de courante bedrijfskasstroom in Goods ID.

Dat brengt de courante bedrijfskasstroom van de groep in de eerste zes maanden op 12,5 miljoen euro, 0,8 miljoen lager dan een jaar geleden. Na afschrijvingen is de bedrijfswinst 7,7 miljoen. De nettowinst na 2,3 miljoen euro belastingen (32,4%) is 4,9 miljoen, deel van de groep, een daling met 11,8 procent. De nettowinst per aandeel daalt 12,9 procent tot 0,94 cent.

Zetes heeft geen overnames gedaan in het eerste semester.

Over het hele jaar verwacht Zetes na een sterke groei in 2014 en 2015 een “consolidatie” op een hoog peil. De omzet komt “mogelijk iets lager” uit, maar de bedrijfskasstroom zou “in de lijn van 2015” moeten liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content