De komende jaren wil het een tweede aanlegsteiger en een vijfde opslagtank bouwen. Liquified natural gas (lng) of vloeibaar gas wordt steeds belangrijker in de Europese bevoorradingspolitiek en Zeebrugge meet zichzelf een cruciale rol toe in die trafiek.

Zeebrugge speelt een dubbele troef uit: haar ligging en de jarenlange knowhow van Fluxys als beheerder. De interesse van buitenlandse gasmaatschappijen heet groot te zijn. Een tweede aanlegsteiger voor lng-schepen met een capaciteit tot 217.000 kubieke meter, kan klaar zijn tegen 2014. De bijkomende (vijfde) opslagtank kan er komen tegen 2016 en zou een capaciteit hebben van 160.000 kubieke meter.

Fluxys heeft in dit verband lng-leveranciers aangeschreven om tegen uiterlijk 11 maart hun interesse in de capaciteitsuitbreiding te laten blijken. Volgens Joachim Coens, topman van de haven van Zeebrugge, komt de tweede aanlegsteiger er omdat hij ook nuttig is voor andere aanvoer. "Het leeuwendeel van onze lng-aanvoer komt nu uit Qatar", zegt Coens. "Qatar is goed voor 4,2 miljoen ton.

De rest, zowat 800.000 ton, komt uit de hele wereld met schepen uit onder meer Noorwegen, Turkije, Trinidad, Brazilië en Egypte. Net dat deel willen we de komende jaren proberen op te drijven. Ja, ook vanuit Egypte. Tot nu toe ondervonden we nog geen bevoorradingsproblemen."

De bouw van een vijfde opslagtank is volgens Coens nog hangende. Zeebrugge moet ook de bredere Europese lng-context voor ogen zien. De havens van Rotterdam en Duinkerke hebben aangekondigd dat ze ook een eigen LNG-haven willen bouwen. "Daarmee moeten we rekening houden", zegt Coens. "Het grote gevaar is dat er plots een overaanbod komt en daar zou niemand mee gebaat zijn."

KC

De komende jaren wil het een tweede aanlegsteiger en een vijfde opslagtank bouwen. Liquified natural gas (lng) of vloeibaar gas wordt steeds belangrijker in de Europese bevoorradingspolitiek en Zeebrugge meet zichzelf een cruciale rol toe in die trafiek. Zeebrugge speelt een dubbele troef uit: haar ligging en de jarenlange knowhow van Fluxys als beheerder. De interesse van buitenlandse gasmaatschappijen heet groot te zijn. Een tweede aanlegsteiger voor lng-schepen met een capaciteit tot 217.000 kubieke meter, kan klaar zijn tegen 2014. De bijkomende (vijfde) opslagtank kan er komen tegen 2016 en zou een capaciteit hebben van 160.000 kubieke meter. Fluxys heeft in dit verband lng-leveranciers aangeschreven om tegen uiterlijk 11 maart hun interesse in de capaciteitsuitbreiding te laten blijken. Volgens Joachim Coens, topman van de haven van Zeebrugge, komt de tweede aanlegsteiger er omdat hij ook nuttig is voor andere aanvoer. "Het leeuwendeel van onze lng-aanvoer komt nu uit Qatar", zegt Coens. "Qatar is goed voor 4,2 miljoen ton.De rest, zowat 800.000 ton, komt uit de hele wereld met schepen uit onder meer Noorwegen, Turkije, Trinidad, Brazilië en Egypte. Net dat deel willen we de komende jaren proberen op te drijven. Ja, ook vanuit Egypte. Tot nu toe ondervonden we nog geen bevoorradingsproblemen." De bouw van een vijfde opslagtank is volgens Coens nog hangende. Zeebrugge moet ook de bredere Europese lng-context voor ogen zien. De havens van Rotterdam en Duinkerke hebben aangekondigd dat ze ook een eigen LNG-haven willen bouwen. "Daarmee moeten we rekening houden", zegt Coens. "Het grote gevaar is dat er plots een overaanbod komt en daar zou niemand mee gebaat zijn." KC