EdF wil zijn gasterminal tegen uiterlijk 2015 operationeel hebben. Duinkerke wil zo zijn roeping bevestigen als derde Franse haven, na Le Havre en Marseille. De Franse overheid schuift dit dossier naar voor als compensatie voor de verloren tewerkstelling nadat de olieraffinaderij van Total, nabij Duinkerke, recentelijk had besloten haar deuren te sluiten. In de nieuwe lng-haven kunnen 250 mensen een job vinden, terwijl de bouw voor een extra stimulus zorgt op de tewerkstelling.

De ambities van EdF zijn niet echt goed nieuws voor Zeebrugge, dat zich al jarenlang profileert als Europese draaischijf voor aardgas. "Toch hebben wij al een competitief voordeel en een ervaring van jaren, en dat kan niemand ons afnemen," reageert Joachim Coens, havenbaas van Zeebrugge. "Zeebrugge heeft bovendien vaste langetermijncontracten met toch niet de minste spelers. We hebben ook nauwe banden met een belangrijk gasland als Duitsland, een markt die nog altijd blijft groeien."

De lng-haven van Zeebrugge zal de komende jaren niet alleen concurrentie krijgen vanuit Duinkerke maar ook van de haven van Rotterdam, die ook uitgesproken ambities heeft op de lng-markt.

KC

EdF wil zijn gasterminal tegen uiterlijk 2015 operationeel hebben. Duinkerke wil zo zijn roeping bevestigen als derde Franse haven, na Le Havre en Marseille. De Franse overheid schuift dit dossier naar voor als compensatie voor de verloren tewerkstelling nadat de olieraffinaderij van Total, nabij Duinkerke, recentelijk had besloten haar deuren te sluiten. In de nieuwe lng-haven kunnen 250 mensen een job vinden, terwijl de bouw voor een extra stimulus zorgt op de tewerkstelling.De ambities van EdF zijn niet echt goed nieuws voor Zeebrugge, dat zich al jarenlang profileert als Europese draaischijf voor aardgas. "Toch hebben wij al een competitief voordeel en een ervaring van jaren, en dat kan niemand ons afnemen," reageert Joachim Coens, havenbaas van Zeebrugge. "Zeebrugge heeft bovendien vaste langetermijncontracten met toch niet de minste spelers. We hebben ook nauwe banden met een belangrijk gasland als Duitsland, een markt die nog altijd blijft groeien." De lng-haven van Zeebrugge zal de komende jaren niet alleen concurrentie krijgen vanuit Duinkerke maar ook van de haven van Rotterdam, die ook uitgesproken ambities heeft op de lng-markt. KC