X-Fab vraagt beursnotering op Euronext Parijs

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De fabrikant van de chips van Melexis, X-Fab, wil 250 miljoen euro ophalen met een beursintroductie op Euronext. Daarbovenop verkopen enkele minderheidsaandeelhouders een pakket aandelen. Xtrion, de controlerende holding van Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar, verkoopt er geen.

X-Fab wil de 250 miljoen euro van de beursgang investeren in capaciteit en de uitbreiding van zijn productenportfolio. Het wil ook zijn kapitaalstructuur versterken om acquisities te kunnen doen. De timing van de aankondiging is uitstekend. X-FAB Silicon Foundries SE trekt naar de beurs na een superjaar met 513 miljoen dollar omzet (485 miljoen in euro, maar dit is een dollarindustrie). De groei in 2016 was ongeveer 50 procent, zelfs zonder de acquisitie van Altis. Sinds het zwakke 2012 kwam de gemiddelde groei per jaar daardoor op 18,7 procent.

De bezettingsgraad van de fabrieken steeg van 47 tot 80 procent eind 2016. Dat stuwde de courante bedrijfskasstroom (ebitda) naar een mooie 19,6 procent. De nettoschuld in 2016 was slechts 0,6 keer ebitda.

“We rijden een groeitraject. Als beurgenoteerde onderneming met grotere financiële middelen kunnen we die groei bestendigen. Het zal ons meer visibiliteit en financiële slagkracht geven om voordeel te halen uit bijkomende kansen”, stelt CEO Rudi De Winter.

Zes fabrieken

X-Fab nam op 1 oktober het Franse Altis Semiconductor over, een verouderde fabriek met meer dan 900 werknemers, waarin het 100 miljoen euro investeert over een aantal jaren. Dat bracht het aantal fabrieken van X-Fab op zes, met buiten Altis nog twee productie-eenheden in Duitsland, een in Texas en de grootste fabriek in Kuching in Maleisië. X-Fab kan 94.000 200 mm-wafers per maand produceren en staat daarmee wereldwijd in de top tien van de chipsfabrikanten die voor derden werken, de zogenoemde foundries.

In totaal heeft X-Fab ongeveer 330 klanten, maar het Belgische Melexis, met dezelfde hoofdaandeelhouders als X-Fab, was vorig jaar met ongeveer 40 procent van de productie veruit de belangrijkste afnemer.

Net zoals Melexis heeft X-Fab zijn hoofdzetel in Tessenderlo. Het specialiseert zich in gemengde analoge en digitale halfgeleiders voor automobiele, medische en industriële toepassingen. Meestal gaat het om relatief kleine reeksen waar een aanzienlijke ontwerpexpertise en een nauwe samenwerking met de klanten voor nodig is. Een specialiteit zijn micro-elektromechanische systemen (MEMS), onder meer voor microfoons. De fabriek in Texas is dan weer een pionier in de productie voor derden van vermogenshalfgeleiders op basis van siliciumcarbide (“SiC”).

Prospectus volgt

Bij de verkopende aandeelhouders doet vooral de Maleisische overheid van Sarawak een deel van zijn participatie van 35 procent van de hand. Xtrion – de holding van Roland Duchâtelet, Françoise Chombar en Rudi De Winter met 61,4 procent van de aandelen – verkoopt niet. Een deel van de nieuwe aandelen worden bij privé-investeerders in Frankrijk en bij professionele investeerders in de Verenigde Staten geplaatst. Een tweede deel mikt op het publiek.

De FSMA moet het prospectus nog goedkeuren. Een prijsvork wordt pas bekendgemaakt wanneer de aanbieding start. BNP Paribas en HSBC coördineren de uitgifte en zijn joint bookrunners voor de introductie. Credit Suisse is eveneens joint bookrunner. Commerzbank en Oddo & Cie zijn co-leadmanagers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content