AB InBev hoopt dat het volledige akkoord de volgende weken kan rond zijn. Van een rechtszaak is voorlopig geen sprake meer.

Einde januari trokken de Amerikaanse mededingingsoverheden naar de rechtbank tegen AB InBev. De zaak draait om de verkoop van Mexicaans bier in de Verenigde Staten. De wereldbrouwer wil de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo kopen. Maar omdat de Mexicaan tevens de marktleider is in importbier in de Verenigde Staten (met vooraan Corona Extra) vrezen de Amerikaanse mededingingsoverheden dat de Mexicaanse importpintjes na de overname duurder zullen worden. Grupo Modelo heeft 5,7 procent van de VS markt in omzet.

AB InBev probeerde diverse bezwaren weg te halen. De prijzen van de importbieren zullen de volgende jaren trager klimmen dan de inflatie. Maar vooral wordt de bierstroom vanuit Mexico naar de Verenigde Staten volledig door de Amerikaanse invoerder, Crown Imports, gecontroleerd. Crown Imports wordt een volle dochter van de Amerikaanse drankenverkoper Constellation Brands, die geen aandeelhoudersbanden heeft met AB InBev. Crown Imports koopt de brouwerij van Grupo Modelo in Mexico, die het bier brouwt dat bestemd is voor de markt in de Verenigde Staten.

Dat voorstel ontvouwde de wereldbrouwer half februari. Hij hoopte op die manier de bezwaren van de mededingingsoverheden te ontzenuwen. Daarop werd de rechtszaak opgeschort, op zoek naar een akkoord. Dat lijkt nu dus gelukt. Gisteren, vrijdag 5 april, werd een voorakkoord bereikt. De volgende weken wordt gewerkt aan de afwerking van het "akkoordvonnis". (WR)

AB InBev hoopt dat het volledige akkoord de volgende weken kan rond zijn. Van een rechtszaak is voorlopig geen sprake meer. Einde januari trokken de Amerikaanse mededingingsoverheden naar de rechtbank tegen AB InBev. De zaak draait om de verkoop van Mexicaans bier in de Verenigde Staten. De wereldbrouwer wil de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo kopen. Maar omdat de Mexicaan tevens de marktleider is in importbier in de Verenigde Staten (met vooraan Corona Extra) vrezen de Amerikaanse mededingingsoverheden dat de Mexicaanse importpintjes na de overname duurder zullen worden. Grupo Modelo heeft 5,7 procent van de VS markt in omzet. AB InBev probeerde diverse bezwaren weg te halen. De prijzen van de importbieren zullen de volgende jaren trager klimmen dan de inflatie. Maar vooral wordt de bierstroom vanuit Mexico naar de Verenigde Staten volledig door de Amerikaanse invoerder, Crown Imports, gecontroleerd. Crown Imports wordt een volle dochter van de Amerikaanse drankenverkoper Constellation Brands, die geen aandeelhoudersbanden heeft met AB InBev. Crown Imports koopt de brouwerij van Grupo Modelo in Mexico, die het bier brouwt dat bestemd is voor de markt in de Verenigde Staten. Dat voorstel ontvouwde de wereldbrouwer half februari. Hij hoopte op die manier de bezwaren van de mededingingsoverheden te ontzenuwen. Daarop werd de rechtszaak opgeschort, op zoek naar een akkoord. Dat lijkt nu dus gelukt. Gisteren, vrijdag 5 april, werd een voorakkoord bereikt. De volgende weken wordt gewerkt aan de afwerking van het "akkoordvonnis". (WR)