KPN Group Belgium, de eigenaar van Base, boekte in het vierde kwartaal een omzetstijging met 6,2 procent. De bedrijfskasstroommarge daalde echter van 38,9 naar 31,2 procent.

De mobiele markt zat in het vierde kwartaal in een prijzenslag, bevestigt CEO Jos Donvil van KPN Group Belgium. "Telenet was de grote winnaar in de tweede helft van het jaar. Alle drie de operatoren hebben daaronder geleden, maar KPN het minst", zegt Donvil. De knokpartij weegt op de marges door hogere marketing- en abonneewervingskosten.

Uiteindelijk daalde de winstmarge voor financiële resultaten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) jaar-op-jaar van 38,9 naar 31,2 procent in het vierde kwartaal. Gemiddeld was ze 33,8 procent in 2012, een stijging met een half procent. De omzetgroei kwam vooral uit diensten, vooral bij de zakelijke gebruikers, Wholesale (onder meer Mobile Vikings zitten op het Base-netwerk) en mobiel internet.

Voor het eerst haalde Base ook meer dan 20 procent marktaandeel, volgens eigen berekeningen 20,3 procent om precies te zijn.

De operator eindigde het jaar met 3,4 miljoen klanten. Eerder openbaar gemaakte cijfers zijn niet vergelijkbaar. Base schrapte in het derde kwartaal 930.000 inactieve prepaidklanten uit zijn database en in het vierde kwartaal nog eens 334.000 bij Ortel Belgium Wholesale. Volgens de directie, die ervan uitgaat dat hun nieuwe cijfers betrouwbaarder zijn, won Base in 2012 netto 540.000 prepaid- en 17.000 postpaid klanten.

Mobistar maakt zijn cijfers op 6 februari bekend, Belgacom op 1 maart.

KPN Group Belgium, de eigenaar van Base, boekte in het vierde kwartaal een omzetstijging met 6,2 procent. De bedrijfskasstroommarge daalde echter van 38,9 naar 31,2 procent. De mobiele markt zat in het vierde kwartaal in een prijzenslag, bevestigt CEO Jos Donvil van KPN Group Belgium. "Telenet was de grote winnaar in de tweede helft van het jaar. Alle drie de operatoren hebben daaronder geleden, maar KPN het minst", zegt Donvil. De knokpartij weegt op de marges door hogere marketing- en abonneewervingskosten. Uiteindelijk daalde de winstmarge voor financiële resultaten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) jaar-op-jaar van 38,9 naar 31,2 procent in het vierde kwartaal. Gemiddeld was ze 33,8 procent in 2012, een stijging met een half procent. De omzetgroei kwam vooral uit diensten, vooral bij de zakelijke gebruikers, Wholesale (onder meer Mobile Vikings zitten op het Base-netwerk) en mobiel internet. Voor het eerst haalde Base ook meer dan 20 procent marktaandeel, volgens eigen berekeningen 20,3 procent om precies te zijn. De operator eindigde het jaar met 3,4 miljoen klanten. Eerder openbaar gemaakte cijfers zijn niet vergelijkbaar. Base schrapte in het derde kwartaal 930.000 inactieve prepaidklanten uit zijn database en in het vierde kwartaal nog eens 334.000 bij Ortel Belgium Wholesale. Volgens de directie, die ervan uitgaat dat hun nieuwe cijfers betrouwbaarder zijn, won Base in 2012 netto 540.000 prepaid- en 17.000 postpaid klanten. Mobistar maakt zijn cijfers op 6 februari bekend, Belgacom op 1 maart.