Een op de zeven ondernemers heeft minstens vijf vergunningen nodig om een zaak te runnen. In sommige sectoren, zoals de horeca, ligt dat aantal nog hoger.

Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 992 ondernemers. Unizo pleit ervoor de vergunningsprocedures beter op elkaar af te stemmen, meldt De Zondag.

De meest voorkomende vergunningen zijn de milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning, het brandveiligheidsattest en de aangifte van camerabewaking.

Ruim een op de zes ondernemers moet ook over een FAVV-aangifte of een voedingsmiddelenvergunning beschikken.

'Niet alle vergunningen zijn op elkaar afgestemd, wat de rechtsonzekerheid in de hand werkt', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. 'Vandaag moeten ondernemingen voor vergunningsaanvragen zoals die voor het FAVV terecht bij de federale overheid. Andere vergunningen, zoals de stedenbouwkundige vergunning, zijn een Vlaamse aangelegenheid. En nog andere, zoals het brandveiligheidsattest of een vergunning voor terrassen vallen onder het lokale niveau', aldus Van Eetvelt.

Hij wijst erop dat dit ook een hoop administratie en kosten met zich meebrengt. (Belga/KVDA)

Een op de zeven ondernemers heeft minstens vijf vergunningen nodig om een zaak te runnen. In sommige sectoren, zoals de horeca, ligt dat aantal nog hoger.Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 992 ondernemers. Unizo pleit ervoor de vergunningsprocedures beter op elkaar af te stemmen, meldt De Zondag. De meest voorkomende vergunningen zijn de milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning, het brandveiligheidsattest en de aangifte van camerabewaking. Ruim een op de zes ondernemers moet ook over een FAVV-aangifte of een voedingsmiddelenvergunning beschikken. 'Niet alle vergunningen zijn op elkaar afgestemd, wat de rechtsonzekerheid in de hand werkt', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. 'Vandaag moeten ondernemingen voor vergunningsaanvragen zoals die voor het FAVV terecht bij de federale overheid. Andere vergunningen, zoals de stedenbouwkundige vergunning, zijn een Vlaamse aangelegenheid. En nog andere, zoals het brandveiligheidsattest of een vergunning voor terrassen vallen onder het lokale niveau', aldus Van Eetvelt. Hij wijst erop dat dit ook een hoop administratie en kosten met zich meebrengt. (Belga/KVDA)