Wie brief volgende dag wil laten bezorgen door bpost, betaalt meer

© belga

Bpost bezorgt brieven binnenkort na drie dagen. De volgende dag kan ook, maar dan betaal je meer.

De federale regering heeft het licht op groen gezet voor postbedrijf bpost om opnieuw een verschil te maken tussen prioritaire en niet-prioritaire brieven. Dat betekent dat klanten zullen kunnen kiezen of ze hun post de volgende dag al geleverd willen zien, of pas na drie dagen. Wie dat de volgende dag al wil, zal meer moeten betalen.

De federale regering keurde vrijdag de verlenging goed van de universele dienstverplichting van bpost tot 31 december 2023, meldt minister van Post Alexander De Croo. Die bepaalt ook dat het postbedrijf vijf keer per week in heel België de post moet bedelen.

Het opvallendste element is dat ‘bpost de mogelijkheid krijgt om een non-priordienst in te voeren voor niet-prioritaire binnenlandse brievenstukpost met een uitreikingstijd D+3’, luist het in een persbericht van De Croo. Niet-prioritaire brieven mogen met andere woorden pas drie dagen nadat ze in de rode postbus werden gedropt, bij de bestemmeling in de brievenbus vallen.

‘Volgens een consumentenstudie uitgevoerd door post- en telecomregulator BIPT staan consumenten open voor een minder snelle standaardienst op voorwaarde dat de prioritaire postbedeling blijft bestaan voor bijvoorbeeld overlijdens, verjaardagen, geboortes of dringende administratieve post’, stelt De Croo.

Bpost had eerder gezegd dat het gedifferentieerde aanbod van de brievenpost in 2019 zou starten. Wanneer precies is nog niet duidelijk. ‘We hebben een nieuw tarifiëringsvoorstel gedaan aan het BIPT. We wachten op een antwoord’, klinkt het bij bpost.

Het nieuwe beheerscontract voorziet ook in een procedure die toelaat om de nettokosten voor de staat te beheersen bij een sterke volumedaling van de brievenpost. Indien de kosten voor de universele dienstverlening een bepaald plafond overschrijden, kan het postbedrijf aankloppen bij de federale staat om dat te verhalen op de staatskas.

‘Op het moment dat bpost aanklopt bij de staat bestaat de mogelijkheid om te kijken of daarin wordt meegestapt, of dat de modaliteiten worden herbekeken”, klinkt het op het kabinet van minister De Croo. ‘Dat gebeurt om de staatskas te beschermen.’

Partner Content