Van de 750 werkgevers die eind oktober werden bevraagd, is slechts 5 procent van plan tegen eind maart mensen aan te werven. Vier procent denkt aan een personeelsinkrimping, terwijl 88 procent op een status quo rekent.

Daardoor komt de "nettotewerkstellingsprognose" - het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan - uit op "een voorzichtig positief resultaat" van +1. "Dat is vrij stabiel in vergelijking met het eerste kwartaal van 2015", aldus Manpower. Brussel noteert +2, terwijl Vlaanderen zakt naar +1 en Wallonië na een negatief kwartaal ook stijgt tot +1.

Broze heropleving arbeidsmarkt

"De resultaten van onze barometer tonen aan hoe broos de heropleving van de arbeidsmarkt wel blijft", stelt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. "De werkgevers botsen nog altijd op heel wat onzekerheden en moeten werken in het ongewisse. Met als gevolg dat ze ook niet staan te springen om extra mensen aan te werven."

Lacroix voegt wel toe dat in de loop van 2016 de werkgelegenheid mogelijk een duwtje in de rug zal krijgen van de regeringsmaatregelen om de aanwervingskosten te drukken en de concurrentiekracht van de ondernemingen te versterken.

De kansen op werk de komende maanden zijn vooral bemoedigend in de groot- en kleinhandel en in de financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven. Er zouden daarentegen banen verdwijnen in de maakindustrie, de sector openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, de horeca, de landbouw en de visserij. (Belga/NS)

Van de 750 werkgevers die eind oktober werden bevraagd, is slechts 5 procent van plan tegen eind maart mensen aan te werven. Vier procent denkt aan een personeelsinkrimping, terwijl 88 procent op een status quo rekent. Daardoor komt de "nettotewerkstellingsprognose" - het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan - uit op "een voorzichtig positief resultaat" van +1. "Dat is vrij stabiel in vergelijking met het eerste kwartaal van 2015", aldus Manpower. Brussel noteert +2, terwijl Vlaanderen zakt naar +1 en Wallonië na een negatief kwartaal ook stijgt tot +1. "De resultaten van onze barometer tonen aan hoe broos de heropleving van de arbeidsmarkt wel blijft", stelt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. "De werkgevers botsen nog altijd op heel wat onzekerheden en moeten werken in het ongewisse. Met als gevolg dat ze ook niet staan te springen om extra mensen aan te werven." Lacroix voegt wel toe dat in de loop van 2016 de werkgelegenheid mogelijk een duwtje in de rug zal krijgen van de regeringsmaatregelen om de aanwervingskosten te drukken en de concurrentiekracht van de ondernemingen te versterken. De kansen op werk de komende maanden zijn vooral bemoedigend in de groot- en kleinhandel en in de financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven. Er zouden daarentegen banen verdwijnen in de maakindustrie, de sector openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, de horeca, de landbouw en de visserij. (Belga/NS)