WeePee NMV krijgt bescherming tegen schuldeisers

WeePee New Media Ventures, de voormalige distributeur van televisie via internet, krijgt de kans om zijn schulden te reorganiseren. Een doorstart is in de maak.

WeePee New Media Ventures, de voormalige distributeur van televisie via internet, krijgt de kans om zijn schulden te reorganiseren. Een doorstart is in de maak.
De rechtbank van koophandel van Brugge, afdeling Oostende, heeft WeePee New Media Ventures tijdelijk bescherming tegen zijn schuldeisers gegeven. Tegen 3 april moet WeePee NMV een reorganisatieplan uitwerken. De periode van bescherming onder de wet op de continuîteit van ondernemingen (WCO) loopt af op 16 april 2014.

WeePee NMV kwam in het nieuws door als eerste in Vlaanderen ‘over the top’ televisie aan te bieden. De techniek werkte, maar het aanbod bleef beperkt tot 26 kanalen. WeePee NMV kreeg nooit distributierechten van de Waalse zenders. Het bedrijfje startte met een kapitaal van 1,2 miljoen euro kapitaal. Een tweede financieringsronde mislukte. WeePee miste de middelen om zijn tv-dienst te promoten. De hoge uitzendrechten en lage inkomsten wurgden het bedrijf. Op 1 januari stopten de uitzendingen.

Tegen eind oktober waren CEO Andrew Turner, financieel directeur Johan Camp en de verantwoordelijke voor de contentverwerving Marc van Steyvoort vertrokken. De leiding kwam bij Remy Knecht terecht, een consultant die tien jaar voor Telenet werkte en daarna onder meer voor Scarlet, Mobistar en Numericable.

Doorstart in professionele markt

WeePee NMV ging voor plan B: het vermarkten van zijn zelf ontwikkelde distributieplatform naar professionele gebruikers. “Denk vooral aan kleine content providers die bij de grote operatoren niet meteen aan de bak komen. Voetbal komt op tv, maar voor andere sporten is nauwelijks plaats. Die kleine federaties hebben interesse in het opzetten van een eigen kanaal”, zegt Remy Knecht. Transport van kanalen voor derden, hoteltelevisie en ‘expattelevisie’ – over the top televisie toeleveren in het buitenland – zijn andere pistes die het nieuwe management onderzoekt.

De schulden van WeePee NMV zitten volgens Knecht vooral bij de achterstallige vergoedingen van de vertrokken managers, bij leveranciers van infrastructuur en bij zenders, waaraan WeePee NMV een gewaarborgd minimum moest betalen, ongeacht het aantal kijkers. “Met sommigen hebben we een overeenkomst bereikt, met anderen niet. Daarom moesten we beroep doen op een WCO om onze doorstart veilig te stellen”, zegt Remy Knecht.
Juridisch gezien heeft WeePee New Media Ventures, met nu 4 werknemers, geen verband met WeePee Telecom, de Oostendse telecomoperator waaruit WeePee NMV is ontstaan. WeePee Telecom, met 17 werknemers, levert wel een aantal diensten aan WeePee NMV en ook de infrastructuur waarop WeePee NMV draait.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content