Op zaterdag 7 juni meldde De Standaard dat brouwerij Bosteels zou worden verkocht aan het investeringsfonds Waterland. De brouwer van onder meer Karmeliet en Kwak bevestigt dat er gesprekken zijn. Maar van een overname door het investeringsfonds is geen sprake. "De brouwerij Bosteels is in gesprek met het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Waterland en dit enkel voor het eventuele aantrekken van groeikapitaal", schrijft Antoine Bosteels. "Andere opties worden in dit verband niet overwogen." Meer wil de brouwer niet kwijt over de zaak. Ook Waterland houdt het kort: "Wij reageren niet op geruchten of al dan niet lopende transacties."

Maar Brouwerij Bosteels is slechts het topje van de ijsberg van wat de belangrijkste consolidatiegolf kan worden in de Belgische bierwereld, sinds de fusie van Piedboeuf en Artois tot Interbrew (1987-1988). Waterland heeft nog verschillende andere brouwers gecontacteerd. Het investeringsfonds zou ze willen samenbrengen in een internationaal visibel miniconglomeraat, een koepel van Belgian specialty beers. Op die manier kan de erg versnipperde sector van ambachtelijke brouwerijen geconsolideerd worden, wat schaalgrootte creëert. Waterland zou volgens diverse bronnen een belang van minimaal 50 procent eisen, dus de feitelijke controle. Belgische speciale bieren zijn hot, zeker in de export.

Waterland sprak of spreekt met minstens zes Belgische brouwers. "Nee, ik ben niet te koop", meldt Alain De Laet, de gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Delirium Tremens). "Ik heb het gesprek met Waterland na een uur afgebroken. Er is zelfs niet over een prijs gesproken. We hebben het moeilijk gehad eind vorige eeuw. Nu het eindelijk goed gaat, gaan we onze business niet verkopen."

Een gelijkaardig verhaal meldt Omer-Jean Vander Ghinste van de gelijknamige brouwer, met onder meer de merken Bockor en Omer. "Ja, Waterland is bij ons geweest. Maar ik ben niet geïnteresseerd. We willen onafhankelijk blijven."

Het investeringsfonds praatte ook met Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek, een specialist in fruitbieren. Ook Charles Leclef van brouwerij Het Anker in Mechelen (Gouden Carolus) werd door Waterland gepolst. "Groeien is niet altijd gemakkelijk. De brouwerijsector is bijzonder kapitaalintensief. Maar wij hebben tot nader order een zeer goede vertrouwensrelatie met onze bankiers."

Ook met Brouwerij De Brabandere (Bavik en Petrus) werd gepraat. "Ook wij zijn niet te koop", meldt de gedelegeerd bestuurder Bert De Brabandere.

Lees het volledige artikel in Trends van donderdag 19 juni.

Op zaterdag 7 juni meldde De Standaard dat brouwerij Bosteels zou worden verkocht aan het investeringsfonds Waterland. De brouwer van onder meer Karmeliet en Kwak bevestigt dat er gesprekken zijn. Maar van een overname door het investeringsfonds is geen sprake. "De brouwerij Bosteels is in gesprek met het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Waterland en dit enkel voor het eventuele aantrekken van groeikapitaal", schrijft Antoine Bosteels. "Andere opties worden in dit verband niet overwogen." Meer wil de brouwer niet kwijt over de zaak. Ook Waterland houdt het kort: "Wij reageren niet op geruchten of al dan niet lopende transacties." Maar Brouwerij Bosteels is slechts het topje van de ijsberg van wat de belangrijkste consolidatiegolf kan worden in de Belgische bierwereld, sinds de fusie van Piedboeuf en Artois tot Interbrew (1987-1988). Waterland heeft nog verschillende andere brouwers gecontacteerd. Het investeringsfonds zou ze willen samenbrengen in een internationaal visibel miniconglomeraat, een koepel van Belgian specialty beers. Op die manier kan de erg versnipperde sector van ambachtelijke brouwerijen geconsolideerd worden, wat schaalgrootte creëert. Waterland zou volgens diverse bronnen een belang van minimaal 50 procent eisen, dus de feitelijke controle. Belgische speciale bieren zijn hot, zeker in de export. Waterland sprak of spreekt met minstens zes Belgische brouwers. "Nee, ik ben niet te koop", meldt Alain De Laet, de gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Delirium Tremens). "Ik heb het gesprek met Waterland na een uur afgebroken. Er is zelfs niet over een prijs gesproken. We hebben het moeilijk gehad eind vorige eeuw. Nu het eindelijk goed gaat, gaan we onze business niet verkopen." Een gelijkaardig verhaal meldt Omer-Jean Vander Ghinste van de gelijknamige brouwer, met onder meer de merken Bockor en Omer. "Ja, Waterland is bij ons geweest. Maar ik ben niet geïnteresseerd. We willen onafhankelijk blijven." Het investeringsfonds praatte ook met Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek, een specialist in fruitbieren. Ook Charles Leclef van brouwerij Het Anker in Mechelen (Gouden Carolus) werd door Waterland gepolst. "Groeien is niet altijd gemakkelijk. De brouwerijsector is bijzonder kapitaalintensief. Maar wij hebben tot nader order een zeer goede vertrouwensrelatie met onze bankiers."Ook met Brouwerij De Brabandere (Bavik en Petrus) werd gepraat. "Ook wij zijn niet te koop", meldt de gedelegeerd bestuurder Bert De Brabandere. Lees het volledige artikel in Trends van donderdag 19 juni.