Dat een topman van de Franse grootbank moet opstappen, zou deel uitmaken van een schikking waarover BNP Paribas met het ministerie van Justitie gesprekken voert.

De Amerikanen dreigen de bank namelijk een boete te geven van minstens 10 miljard dollar - ruim 7 miljard euro - omdat die jarenlang de sancties tegen Iran en andere landen zou hebben geschonden.

De zware boete baart de Franse en Belgische beleidslui zorgen, die omschreven wordt als 'disproportioneel'. Die zorgen zijn gegrond, want zowel België als Frankrijk is grootaandeelhouder van de bank.

Operationeel directeur Georges Chodron de Courcel, is trouwens niet de enige die van het New Yorkse Department of Financial Services bij BNP moet vertrekken. Ook enkele andere managers en een twaalftal bankmedewerkers zouden ontslagen moeten worden.

Chodron de Courcel en de betreffende medewerkers zijn overigens niet formeel ergens van beschuldigd. BNP en de toezichthouder wilden niet reageren op de berichtgeving. (Belga/BO)

Dat een topman van de Franse grootbank moet opstappen, zou deel uitmaken van een schikking waarover BNP Paribas met het ministerie van Justitie gesprekken voert.De Amerikanen dreigen de bank namelijk een boete te geven van minstens 10 miljard dollar - ruim 7 miljard euro - omdat die jarenlang de sancties tegen Iran en andere landen zou hebben geschonden. De zware boete baart de Franse en Belgische beleidslui zorgen, die omschreven wordt als 'disproportioneel'. Die zorgen zijn gegrond, want zowel België als Frankrijk is grootaandeelhouder van de bank. Operationeel directeur Georges Chodron de Courcel, is trouwens niet de enige die van het New Yorkse Department of Financial Services bij BNP moet vertrekken. Ook enkele andere managers en een twaalftal bankmedewerkers zouden ontslagen moeten worden. Chodron de Courcel en de betreffende medewerkers zijn overigens niet formeel ergens van beschuldigd. BNP en de toezichthouder wilden niet reageren op de berichtgeving. (Belga/BO)