Het China-Belgium Technology Center in Louvain-la-Neuve is een investering van 200 miljoen, volledig met Chinees kapitaal. Het park zal plaats bieden aan meer dan 200 bedrijven die zich zowel op de Chinese als de Europese markt richten. Het moet goed zijn voor 1600 banen.

Volgens voorzitter Li Honghun van United Investment Group (UIG) is het China-Belgium Technology Center (CBTC) het "belangrijkste Chinese investeringsproject dat in Europa wordt uitgevoerd". United Investment Group, een Chinese overheidsholding met 26,8 miljard euro aan activa, heeft 90 procent van de aandelen van CBTC. Juxing International Technology Investment (China), dat het project leidt, heeft 10 procent. Bij de presentatie bleek dat Belgische banken onderhandelen over een deelname aan de financiering.

UIG investeert ook al in een Optics Valley in Chicago en heeft verder nog raamakkoorden om parken te ontwikkelen in Australië, Rusland, Italië, Kazachstan en andere landen.

Oplevering eind 2018

De Waals-Brabantse ontwikkelingsmaatschappij IBW begon op 6 juni met de aanleg van de nutsinfrastructuur. De eerste bouwfase omvat drie gebouwen met meer dan 3 hectaren aan kantoor- en vergaderruimte, 1247 vierkante meter commerciële ruimte en 7180 vierkante meter parking. Zij begint in oktober op basis van een ontwerp van het Brusselse architectenbureau BAEV. De afwerking is gepland voor eind 2018. IBW beheert ook al het Wetenschapspark in Louvain-la-Neuve, samen met de Université Catholique de Louvain (UCL).

Volgens de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) zal het CBTC vooral bedrijven aantrekken in de sectoren gezondheidszorg en biotechnologie, recyclage, sanering en de digitale economie, "geheel in lijn met ons Marshallplan 4.0".

Ook studentenlogies

Het project bouwt voort op bestaande relaties tussen de UCL en de twee universiteiten uit Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. "Het CBTC zal een dynamiek van onderzoeksvalorisatie en technologietransfers scheppen doorheen partnerschappen tussen de UCL, Chinese universiteiten en bedrijven", voorspelt Vincent Blondel, de rector van de UCL. De stad Wuhan heeft 11 miljoen inwoners en 1 miljoen studenten. Er komen drie woonblokken in het centrum van Louvain-la-Neuve om studenten, onderzoekers en expats op te vangen. Samen worden dat 300 wooneenheden met twee hectare bewoonbare ruimte, naast 8200 vierkante meter parking en kelders.

CEO Pascale Delcomminette van de Waalse dienst voor investeringen- en exportbevordering AWEX, onderstreepte dat de investering de vrucht is van zeven jaar samenwerking met de provincie Hubei, met nauwe relaties tussen de universiteiten, wederzijdse contactantennes en een verzustering tussen de stad Luik en Wuhan. Het kaderakkoord over CBTC dateert al van 31 maart, toen het ondertekend werd in aanwezigheid van de Chinese president Xi Jinping en de toenmalige Belgische premier Elio di Rupo.

Op de site in Louvain-la-Neuve is al een grote Chinese plastiekfabrikant actief, King Bull.

Het China-Belgium Technology Center in Louvain-la-Neuve is een investering van 200 miljoen, volledig met Chinees kapitaal. Het park zal plaats bieden aan meer dan 200 bedrijven die zich zowel op de Chinese als de Europese markt richten. Het moet goed zijn voor 1600 banen. Volgens voorzitter Li Honghun van United Investment Group (UIG) is het China-Belgium Technology Center (CBTC) het "belangrijkste Chinese investeringsproject dat in Europa wordt uitgevoerd". United Investment Group, een Chinese overheidsholding met 26,8 miljard euro aan activa, heeft 90 procent van de aandelen van CBTC. Juxing International Technology Investment (China), dat het project leidt, heeft 10 procent. Bij de presentatie bleek dat Belgische banken onderhandelen over een deelname aan de financiering. UIG investeert ook al in een Optics Valley in Chicago en heeft verder nog raamakkoorden om parken te ontwikkelen in Australië, Rusland, Italië, Kazachstan en andere landen.De Waals-Brabantse ontwikkelingsmaatschappij IBW begon op 6 juni met de aanleg van de nutsinfrastructuur. De eerste bouwfase omvat drie gebouwen met meer dan 3 hectaren aan kantoor- en vergaderruimte, 1247 vierkante meter commerciële ruimte en 7180 vierkante meter parking. Zij begint in oktober op basis van een ontwerp van het Brusselse architectenbureau BAEV. De afwerking is gepland voor eind 2018. IBW beheert ook al het Wetenschapspark in Louvain-la-Neuve, samen met de Université Catholique de Louvain (UCL). Volgens de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) zal het CBTC vooral bedrijven aantrekken in de sectoren gezondheidszorg en biotechnologie, recyclage, sanering en de digitale economie, "geheel in lijn met ons Marshallplan 4.0". Het project bouwt voort op bestaande relaties tussen de UCL en de twee universiteiten uit Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. "Het CBTC zal een dynamiek van onderzoeksvalorisatie en technologietransfers scheppen doorheen partnerschappen tussen de UCL, Chinese universiteiten en bedrijven", voorspelt Vincent Blondel, de rector van de UCL. De stad Wuhan heeft 11 miljoen inwoners en 1 miljoen studenten. Er komen drie woonblokken in het centrum van Louvain-la-Neuve om studenten, onderzoekers en expats op te vangen. Samen worden dat 300 wooneenheden met twee hectare bewoonbare ruimte, naast 8200 vierkante meter parking en kelders. CEO Pascale Delcomminette van de Waalse dienst voor investeringen- en exportbevordering AWEX, onderstreepte dat de investering de vrucht is van zeven jaar samenwerking met de provincie Hubei, met nauwe relaties tussen de universiteiten, wederzijdse contactantennes en een verzustering tussen de stad Luik en Wuhan. Het kaderakkoord over CBTC dateert al van 31 maart, toen het ondertekend werd in aanwezigheid van de Chinese president Xi Jinping en de toenmalige Belgische premier Elio di Rupo. Op de site in Louvain-la-Neuve is al een grote Chinese plastiekfabrikant actief, King Bull.