Premier Charles Michel roept woensdag Proximus-CEO Dominique Leroy bij zich voor een gesprek, zo is in de omgeving van de eerste minister te horen. Dat doet hij nadat het telecombedrijf dinsdag gewag heeft gemaakt van een 'kostenoptimalisering' die in de pijplijn zit. De socialistische vakbond ACOD vreest dat Proximus 2.000 voltijdse banen zou kunnen schrappen.

Michel wil naar verluidt 'niet voor voldongen feiten geplaatst worden, qua vorm noch qua inhoud'. Dominique Leroy wordt daarom woensdag bij de premier verwacht om toelichting te verschaffen.

ACOD maakte dinsdag bekend dat de raad van bestuur van Proximus wellicht een besparingsplan aan het bespreken was. 'We hebben in de wandelgangen opgevangen dat 2.000 van de 12.000 voltijdse banen geschrapt zouden kunnen worden, of een op de zes', zei vakbondsman Bart Neyens.

Na afloop van de raad van bestuur communiceerde Proximus dat het budget voor 2019 en de plannen voor de komende drie jaar goedgekeurd werden. Er werd ook gesproken over een 'kostenoptimalisering', maar het bedrijf gaf daarover geen details vrij.

Aandeel Proximus wordt woensdagochtend niet verhandeld

De handel in het aandeel Proximus wordt woensdag niet opgestart op de beurs van Brussel, in afwachting van een persbericht. Dat meldt de beurswaakhond FSMA. Mogelijk zal de handel de hele dag opgeschort blijven; bij het bedrijf valt immers te horen dat er "wellicht morgenvroeg" (dus donderdagochtend, red.) gecommuniceerd zal worden.

De beslissing komt er na geruchten over een herstructureringsplan bij de telecomoperator. Het bedrijf zelf liet dinsdagavond weten dat er een "kostenoptimalisering" op tafel ligt. Volgens de socialistische vakbond ACOD zouden tot 2.000 banen op het spel kunnen staan. Proximus-CEO Dominique Leroy wordt woensdag voor uitleg verwacht bij premier Charles Michel en minister van Telecom Philippe De Backer.

De Croo

Het besparingsplan is volgens ACOD terug te voeren tot 'de onbegrijpelijke beslissing van minister De Croo' om de telecommarkt te openen voor een vierde telecomspeler. 'Dit zal een grote impact hebben op alle telecomspelers. Zoals Agoria al becijferde, kan dit 6.000 jobs kosten voor heel België', klinkt het bij de vakbond.

Voor ACOD kan er alvast geen sprake van zijn dat, 'nadat het personeel reeds serieuze inspanningen heeft geleverd de afgelopen jaren door een continue daling van de personeelsuitgaven, datzelfde personeel nu opnieuw de gevolgen moet dragen van deze foutieve beleidsbeslissing'. De vakbond zegt niet van plan te zijn een nieuwe besparingsronde onopgemerkt voorbij te laten gaan. 'Het sociaal model dat van de RTT, over Belgacom, Proximus tot een modern en goed werkend overheidsbedrijf maakte, staat hiermee volledig op de helling', luidt het. De vakbond zegt zich nu met zijn achterban te zullen beraden over eventuele acties.

ACV reageert verwonderd

ACV-Transcom-vakbondsman Ben Coremans reageert dinsdagavond verwonderd op de mededeling van ACOD. Hij wil er niet verder op ingaan, maar laat verstaan nog geen zulke signalen opgevangen te hebben. 'Het verwondert mij, we zijn bij Proximus een sociale dialoog in alle openheid gewend. Ik baseer me liever op feiten.' Dat de komst van een vierde telecomspeler nefast zou zijn, beaamt Coremans wel. 'Maar dat hebben we al eerder gezegd. In de Verenigde Staten zijn er drie telecomoperatoren en in een landje als België zou er plaats zijn voor vier'

Premier Charles Michel roept woensdag Proximus-CEO Dominique Leroy bij zich voor een gesprek, zo is in de omgeving van de eerste minister te horen. Dat doet hij nadat het telecombedrijf dinsdag gewag heeft gemaakt van een 'kostenoptimalisering' die in de pijplijn zit. De socialistische vakbond ACOD vreest dat Proximus 2.000 voltijdse banen zou kunnen schrappen.Michel wil naar verluidt 'niet voor voldongen feiten geplaatst worden, qua vorm noch qua inhoud'. Dominique Leroy wordt daarom woensdag bij de premier verwacht om toelichting te verschaffen. ACOD maakte dinsdag bekend dat de raad van bestuur van Proximus wellicht een besparingsplan aan het bespreken was. 'We hebben in de wandelgangen opgevangen dat 2.000 van de 12.000 voltijdse banen geschrapt zouden kunnen worden, of een op de zes', zei vakbondsman Bart Neyens. Na afloop van de raad van bestuur communiceerde Proximus dat het budget voor 2019 en de plannen voor de komende drie jaar goedgekeurd werden. Er werd ook gesproken over een 'kostenoptimalisering', maar het bedrijf gaf daarover geen details vrij.Het besparingsplan is volgens ACOD terug te voeren tot 'de onbegrijpelijke beslissing van minister De Croo' om de telecommarkt te openen voor een vierde telecomspeler. 'Dit zal een grote impact hebben op alle telecomspelers. Zoals Agoria al becijferde, kan dit 6.000 jobs kosten voor heel België', klinkt het bij de vakbond. Voor ACOD kan er alvast geen sprake van zijn dat, 'nadat het personeel reeds serieuze inspanningen heeft geleverd de afgelopen jaren door een continue daling van de personeelsuitgaven, datzelfde personeel nu opnieuw de gevolgen moet dragen van deze foutieve beleidsbeslissing'. De vakbond zegt niet van plan te zijn een nieuwe besparingsronde onopgemerkt voorbij te laten gaan. 'Het sociaal model dat van de RTT, over Belgacom, Proximus tot een modern en goed werkend overheidsbedrijf maakte, staat hiermee volledig op de helling', luidt het. De vakbond zegt zich nu met zijn achterban te zullen beraden over eventuele acties. ACV-Transcom-vakbondsman Ben Coremans reageert dinsdagavond verwonderd op de mededeling van ACOD. Hij wil er niet verder op ingaan, maar laat verstaan nog geen zulke signalen opgevangen te hebben. 'Het verwondert mij, we zijn bij Proximus een sociale dialoog in alle openheid gewend. Ik baseer me liever op feiten.' Dat de komst van een vierde telecomspeler nefast zou zijn, beaamt Coremans wel. 'Maar dat hebben we al eerder gezegd. In de Verenigde Staten zijn er drie telecomoperatoren en in een landje als België zou er plaats zijn voor vier'