Hoewel Ghosn in november aan de deur werd gezet als voorzitter van Nissan, blijft hij wel bestuurder tot de algemene vergadering van aandeelhouders stemt om hem af te zetten. De volgende aandeelhoudersvergadering staat gepland op 8 april. Tot dan kan Ghosn in principe dus de bijeenkomsten van de raad van bestuur bijwonen.

De voorwaarden van de borgtocht van de ex-topman die verdacht wordt van financieel wangedrag, leggen hem echter op om toestemming te vragen aan het gerecht wanneer hij in contact wil komen met bepaalde mensen. Die had hij ook nodig voor het bijwonen van de raad van bestuur.

Volgens zijn advocaat heeft Ghosn 'als bestuurder de plicht om deel te nemen aan de raad', maar de rechtbank wees de vraag af. Ghosn zou met zijn aanwezigheid druk kunnen uitoefen op Nissan-medewerkers om bewijsmateriaal te vernietigen, luidt de redenering.

Nissan kondigde intussen al aan dat de raad van bestuur van dinsdag ook zal worden bijgewoond door onder anderen de nieuwe voorzitter van Renault, dat samen met Nissan in een alliantie zit, Jean-Dominique Senard en Ghosns opvolger als Renault-CEO Thierry Bolloré.

Ghosn kijkt aan tegen een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Hij zat meer dan honderd dagen vast in een Japanse cel, maar kwam vorige week op borgtocht vrij. Naast het betalen van 1 miljard yen (bijna 8 miljoen euro) moet hij voorlopig in Tokio blijven. Hij heeft zijn paspoort moeten inleveren en hij zal zich onderwerpen aan uitgebreid toezicht. Ghosn heeft evenmin toegang tot internet en e-mail.

Hoewel Ghosn in november aan de deur werd gezet als voorzitter van Nissan, blijft hij wel bestuurder tot de algemene vergadering van aandeelhouders stemt om hem af te zetten. De volgende aandeelhoudersvergadering staat gepland op 8 april. Tot dan kan Ghosn in principe dus de bijeenkomsten van de raad van bestuur bijwonen. De voorwaarden van de borgtocht van de ex-topman die verdacht wordt van financieel wangedrag, leggen hem echter op om toestemming te vragen aan het gerecht wanneer hij in contact wil komen met bepaalde mensen. Die had hij ook nodig voor het bijwonen van de raad van bestuur. Volgens zijn advocaat heeft Ghosn 'als bestuurder de plicht om deel te nemen aan de raad', maar de rechtbank wees de vraag af. Ghosn zou met zijn aanwezigheid druk kunnen uitoefen op Nissan-medewerkers om bewijsmateriaal te vernietigen, luidt de redenering. Nissan kondigde intussen al aan dat de raad van bestuur van dinsdag ook zal worden bijgewoond door onder anderen de nieuwe voorzitter van Renault, dat samen met Nissan in een alliantie zit, Jean-Dominique Senard en Ghosns opvolger als Renault-CEO Thierry Bolloré. Ghosn kijkt aan tegen een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Hij zat meer dan honderd dagen vast in een Japanse cel, maar kwam vorige week op borgtocht vrij. Naast het betalen van 1 miljard yen (bijna 8 miljoen euro) moet hij voorlopig in Tokio blijven. Hij heeft zijn paspoort moeten inleveren en hij zal zich onderwerpen aan uitgebreid toezicht. Ghosn heeft evenmin toegang tot internet en e-mail.