Voormalige topman Danske Bank ontvangt nog 2 miljoen euro na megafraude

Thomas Borgen © reuters

Thomas Borgen, de topman van Danske Bank die in oktober opstapte als gevolg van een megafraude, ontvangt de komende maanden nog 15 miljoen Deense kronen (2 miljoen euro). Dat meldt de bank bij de voorstelling van kwartaalresultaten.

Borgen deed afstand van zijn recht op 7,2 miljoen kronen aan premies ‘als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden’, aldus Danske Bank. Maar daarnaast wordt de voormalige topman dit jaar nog 15 miljoen kronen uitbetaald, waarvan hij al 3,6 miljoen ontvangen heeft.

De grootste bank van Denemarken wordt verdacht van witwaspraktijken via zijn Estse onderdeel. Daarbij zouden tussen 2007 en 2015 miljarden euro’s weggesluisd zijn. Er lopen gerechtelijke onderzoeken in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten. Er staan de bank mogelijk miljarden euro’s aan boetes te wachten.

Uit een intern onderzoek van de bank bleek dat het management eerder had moeten optreden tegen de verdachte geldstromen – waarna Borgen zijn verantwoordelijkheid nam en opstapte -, maar dat hij strafrechtelijk niet aansprakelijk was.

Partner Content