Volgens de autowebsite The Truth About Cars krijgen de Amerikaanse VW-klanten maximaal 1.160 euro uitbetaald. Daarvan mogen ze 460 euro vrij besteden. De overige 700 euro moeten ze uitgeven bij een volkswagendealer. In totaal gaat het om 482.000 Amerikanen die recht hebben op een vergoeding.

Oneerlijk voorstel

De site raadt gedupeerden af om in te tekenen op het zogenaamde '2.0L TDI Customer Goodwill Package' van Volkswagen. "Het is niet duidelijk of wie akkoord gaat met de vergoeding, ook afstand moet nemen van verdere vorderingen tegen de autoconstructeur", klinkt het. Bovendien is het ook onhelder of de mogelijke schadevergoeding in de VS boven op de herstellingskosten van de getroffen wagens zou komen.

Indien iedere bestuurder akkoord gaat met de schadevergoeding, zal Volkswagen 559,1 miljoen euro moeten ophoesten.

Belgische klanten

In De Morgen kan Jean-Marc Ponteville, pr-manager bij invoerder D'Ieteren België niet bevestigen of er in Europa een gelijkaardig plan bestaat. Volgens hem is de autoconstructeur hem antwoorden verschuldigd op twee vragen. "Eén: wat moet er technisch gezien aan de wagens worden gedaan? Twee: hoe zullen we dan een terugroepactie organiseren?", aldus Ponteville. Ook minister voor Consumentenzaken, Kris Peeters kon nog geen uitspraak doen over een schadevergoeding voor Belgische klanten.

In België zijn er 320.000 wagens betrokken bij het schandaal. Daarvan hebben tot nu toe slechts 2.000 chauffeurs een schadeclaim ingediend.

Volgens analisten zal Volkswagen wereldwijd 35 miljard euro aan boetes, rechtszaken en herstelwerkzaamheden aan auto's moeten betalen. (NS)

Volgens de autowebsite The Truth About Cars krijgen de Amerikaanse VW-klanten maximaal 1.160 euro uitbetaald. Daarvan mogen ze 460 euro vrij besteden. De overige 700 euro moeten ze uitgeven bij een volkswagendealer. In totaal gaat het om 482.000 Amerikanen die recht hebben op een vergoeding. De site raadt gedupeerden af om in te tekenen op het zogenaamde '2.0L TDI Customer Goodwill Package' van Volkswagen. "Het is niet duidelijk of wie akkoord gaat met de vergoeding, ook afstand moet nemen van verdere vorderingen tegen de autoconstructeur", klinkt het. Bovendien is het ook onhelder of de mogelijke schadevergoeding in de VS boven op de herstellingskosten van de getroffen wagens zou komen. Indien iedere bestuurder akkoord gaat met de schadevergoeding, zal Volkswagen 559,1 miljoen euro moeten ophoesten. In De Morgen kan Jean-Marc Ponteville, pr-manager bij invoerder D'Ieteren België niet bevestigen of er in Europa een gelijkaardig plan bestaat. Volgens hem is de autoconstructeur hem antwoorden verschuldigd op twee vragen. "Eén: wat moet er technisch gezien aan de wagens worden gedaan? Twee: hoe zullen we dan een terugroepactie organiseren?", aldus Ponteville. Ook minister voor Consumentenzaken, Kris Peeters kon nog geen uitspraak doen over een schadevergoeding voor Belgische klanten. In België zijn er 320.000 wagens betrokken bij het schandaal. Daarvan hebben tot nu toe slechts 2.000 chauffeurs een schadeclaim ingediend. Volgens analisten zal Volkswagen wereldwijd 35 miljard euro aan boetes, rechtszaken en herstelwerkzaamheden aan auto's moeten betalen. (NS)