Volkswagen heeft in het derde kwartaal een operationeel verlies (ebit) van bijna 3,5 miljard euro geboekt onder invloed van het schandaal rond de sjoemelsoftware. Dat heeft de autobouwer uit Wolfsburg woensdag bekendgemaakt. Het nettoverlies bedroeg 1,7 miljard euro.

Dieptepunt

Voor VW zijn de rode operationele cijfers in het derde kwartaal de eerste in meer dan vijftien jaar. De bedrijfswinst voor het volledige jaar 2015 zal volgens de autobouwer "aanzienlijk" lager uitkomen dan vorig jaar. In het derde kwartaal van 2014 boekte VW operationeel nog 3,2 miljard euro winst.

Het schandaal met de sjoemelsoftware om uitstoottesten te misleiden was goed voor 6,7 miljard euro aan uitzonderlijke kosten in de boeken, meer dan de 6,5 miljard euro die aanvankelijk door Volkswagen opzij gezet was. De omzet van het bedrijf steeg wel met 5,3 procent tot 51,49 miljard euro.

Aandelenkoers stijgt

Beleggers trekken zich van het monsterverlies niets aan en sturen het aandeel dik 3 procent hoger. Blijkbaar waren de resultaten toch nog minder slecht dan verwacht. Het aandeel VW kreeg sinds de uitbraak van het uitstootschandaal wel al een stevige koersdaling te slikken, met een verlies aan beurswaarde van ruim 20 miljard euro tot gevolg.

Opvallend in de kwartaalresultaten is dat het personeelsbestand van VW ongewoon sterk is gegroeid de laatste maanden. In de periode tussen juli en eind september kwamen er netto 16.100 medewerkers bij. De grootste private werkgever van Duitsland telt nu wereldwijd 613.900 werknemers. In de voorgaande kwartalen was dat aantal minder snel gestegen.

De verklaring zit volgens een bedrijfswoordvoerder in China, een belangrijke markt voor VW waar veel nieuwe jobs bijgekomen zijn.

Sven Stein, de topman voor de Japanse tak van Volkswagen heeft zich tijdens de autobeurs in Tokio verontschuldigd voor het schandaal. (Belga/NS)

Volkswagen heeft in het derde kwartaal een operationeel verlies (ebit) van bijna 3,5 miljard euro geboekt onder invloed van het schandaal rond de sjoemelsoftware. Dat heeft de autobouwer uit Wolfsburg woensdag bekendgemaakt. Het nettoverlies bedroeg 1,7 miljard euro.Voor VW zijn de rode operationele cijfers in het derde kwartaal de eerste in meer dan vijftien jaar. De bedrijfswinst voor het volledige jaar 2015 zal volgens de autobouwer "aanzienlijk" lager uitkomen dan vorig jaar. In het derde kwartaal van 2014 boekte VW operationeel nog 3,2 miljard euro winst.Het schandaal met de sjoemelsoftware om uitstoottesten te misleiden was goed voor 6,7 miljard euro aan uitzonderlijke kosten in de boeken, meer dan de 6,5 miljard euro die aanvankelijk door Volkswagen opzij gezet was. De omzet van het bedrijf steeg wel met 5,3 procent tot 51,49 miljard euro.Beleggers trekken zich van het monsterverlies niets aan en sturen het aandeel dik 3 procent hoger. Blijkbaar waren de resultaten toch nog minder slecht dan verwacht. Het aandeel VW kreeg sinds de uitbraak van het uitstootschandaal wel al een stevige koersdaling te slikken, met een verlies aan beurswaarde van ruim 20 miljard euro tot gevolg.Opvallend in de kwartaalresultaten is dat het personeelsbestand van VW ongewoon sterk is gegroeid de laatste maanden. In de periode tussen juli en eind september kwamen er netto 16.100 medewerkers bij. De grootste private werkgever van Duitsland telt nu wereldwijd 613.900 werknemers. In de voorgaande kwartalen was dat aantal minder snel gestegen. De verklaring zit volgens een bedrijfswoordvoerder in China, een belangrijke markt voor VW waar veel nieuwe jobs bijgekomen zijn.Sven Stein, de topman voor de Japanse tak van Volkswagen heeft zich tijdens de autobeurs in Tokio verontschuldigd voor het schandaal. (Belga/NS)