De schade als gevolg van de staking zal de Limburgse bedrijven zo'n 6,5 miljoen euro kosten, aldus werkgeversorganisatie Voka Limburg. 'En toch ondervindt zo'n 90 procent van alle ondernemingen heel weinig hinder', zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten op basis van een enquête die Voka Limburg maandagvoormiddag liet uitvoeren. Volgens de bonden zijn er wel tientallen grote bedrijven die volledig plat liggen.

'Onze rondvraag leert dat in bijna 90 procent van de Limburgse ondernemingen zowat alle medewerkers aan de slag zijn', zegt Leten. 'In slechts iets meer dan 5 procent van de bedrijven is meer dan 30 procent van het personeel niet opgedaagd.'

Wouter Stockx van het ABVV bevestigt dat heel wat grote bedrijven volledig lamgelegd zijn. 'Het gaat om onder meer Amcor, Ineos, DSM, Chyoda. Daarnaast zijn er ook grote productieverliezen bij Tessenderlo Chemie, Bandag, Visko Teepak en Marlux. Bij Sappi in Lanaken zijn de externe leveranciers niet doorgelaten, waardoor ook daar de productie ernstig is verstoord.'

Volgens Voka had bijna 25 procent van de werknemers problemen om tijdig om het werk te geraken. 'We hebben vastgesteld dat actievoerders in 10 procent van de gevallen de toegang tot het bedrijf of industrieterrein probeerden te verhinderen', aldus Leten. 'Dit is onwettig, strafbaar en louter hooliganisme. De zin ervan ontgaat ons volledig.' Onder meer aan de bedrijvenzone C-Mine in Genk en aan de Bandag-fabriek in Dilsen waren er zulke acties. 'Dit kost onze economie 6,5 miljoen euro', becijferde Voka. (Belga/MI)

De schade als gevolg van de staking zal de Limburgse bedrijven zo'n 6,5 miljoen euro kosten, aldus werkgeversorganisatie Voka Limburg. 'En toch ondervindt zo'n 90 procent van alle ondernemingen heel weinig hinder', zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten op basis van een enquête die Voka Limburg maandagvoormiddag liet uitvoeren. Volgens de bonden zijn er wel tientallen grote bedrijven die volledig plat liggen. 'Onze rondvraag leert dat in bijna 90 procent van de Limburgse ondernemingen zowat alle medewerkers aan de slag zijn', zegt Leten. 'In slechts iets meer dan 5 procent van de bedrijven is meer dan 30 procent van het personeel niet opgedaagd.' Wouter Stockx van het ABVV bevestigt dat heel wat grote bedrijven volledig lamgelegd zijn. 'Het gaat om onder meer Amcor, Ineos, DSM, Chyoda. Daarnaast zijn er ook grote productieverliezen bij Tessenderlo Chemie, Bandag, Visko Teepak en Marlux. Bij Sappi in Lanaken zijn de externe leveranciers niet doorgelaten, waardoor ook daar de productie ernstig is verstoord.' Volgens Voka had bijna 25 procent van de werknemers problemen om tijdig om het werk te geraken. 'We hebben vastgesteld dat actievoerders in 10 procent van de gevallen de toegang tot het bedrijf of industrieterrein probeerden te verhinderen', aldus Leten. 'Dit is onwettig, strafbaar en louter hooliganisme. De zin ervan ontgaat ons volledig.' Onder meer aan de bedrijvenzone C-Mine in Genk en aan de Bandag-fabriek in Dilsen waren er zulke acties. 'Dit kost onze economie 6,5 miljoen euro', becijferde Voka. (Belga/MI)