Vlaming wil winkelen op zondag

© belga

Zes op de tien Vlamingen wil op zondag kunnen winkelen, blijkt uit een rondvraag bij 50.000 Vlamingen door het onderzoeksbureau ivox. NSZ en Unizo reageren sceptisch, handelaarsvereniging Beleef Antwerpen stelt meteen gerust.

60 procent van de Vlaamse consumenten is voorstander van winkelen op zondag, maar ondernemersvereniging Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wijzen erop dat de zondagsopeningen nefast kunnen zijn voor de handelaars. Linda Cloots, Winkelstraatmanager van de handelaarsvereniging Beleef Antwerpen reageert op haar beurt door te zeggen dat er helemaal nog niets beslist is. “Antwerpen heeft het statuut van toeristische stad gekregen, maar dat wil enkel zeggen dat we de winkels op zondag mogen open doen. Wanneer we daarmee beginnen en hoe vaak de winkels op zondag open zullen zijn, staat absoluut nog niet vast”, zegt ze.

Unizo staat veeleer negatief tegenover de zondagsopening. “Het risico bestaat dat een zondagsopening extra kosten met zich meebrengt zoals een hogere personeelskost en energieverbruik die niet gecompenseerd kan worden door een groter aantal bezoekers, en daarnaast de relatie met het personeel onder druk zet”, klinkt het. Uit hun eigen onderzoek bij 543 handelaars blijkt dat acht op tien niet meer dan zes koopzondagen per jaar wil en dat slechts drie op de tien handelaars voorstander is van een uitbreiding van de zondagsopeningen.

‘Enkel toeristische centra’

Volgens Unizo moet het principe van koopzondagen ook beperkt blijven tot de toeristische centra die effectief extra toeristen kunnen aantrekken, zoals bijvoorbeeld de kuststeden. “De extra openingsdag moet deel uitmaken van een meer algemeen beleid dat gericht is op het aantrekken van extra (buitenlandse) toeristen en versterking van de detailhandel. Op die manier moet ervoor gezorgd worden dat een zondagsopening ook effectief rendabel is voor de handelaars en niet enkel zorgt voor een verschuiving van het rendement.”

‘Zondagsopening niet rendabel’

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen reageert door te benadrukken dat de winkel openen op zondag de handelaars zelf niets oplevert. “Ruimere openingsuren hebben voor de handelaar enkel zin als het ook extra opbrengt. Consumenten gaan heus niet én op zaterdag én op zondag shoppen. Trouwens, zij kunnen hun euro ook maar één keer uitgeven”, aldus het persbericht van NSZ. Handelaars zijn zo dus meer open zonder dat de zondagsopening ook extra geld in het laatje brengt. “Voor hen leveren ruimere openingsuren dus niets op, integendeel zelfs.” Het NSZ vraagt zich daarnaast ook af of de Vlamingen die voorstander zijn van winkelen op zondag, zelf ook op zondag zouden willen werken. Uit hun onderzoek bij 383 handelaars blijkt dat slechts één vijfde de zondagsopeningen. 44 procent wil een beperking tot zes koopzondagen per jaar en 23 procent van de handelaars wil zelfs een complete afschaffing van het concept.

‘Er is helemaal nog niets beslist’

Linda Cloots van de handelaarsorganisatie Beleef Antwerpen wil tegenstanders van de zondagsopeningen in Antwerpen alvast geruststellen. “Er is helemaal nog niets beslist. Zowel de vakbonden als de handelaars als de stad Antwerpen zitten regelmatig samen en de gesprekken verlopen goed. Er wordt met alle voor- en nadelen rekening gehouden om zo tot een consensus te komen over wat nu precies de beste formule is op winkels te openen op zondag. Die overeenstemming hopen we nog voor de verkiezingen te bereiken”, legt ze uit.

“Momenteel is het belangrijk dat we vooral hulp krijgen van Stad Antwerpen en dan vooral op communicatief vlak, daarover zal de volgende meeting gaan. Er moet dus nog beslist worden hoe vaak de winkels op zondag zullen openen en wanneer we daarmee starten. In het begin zal dat sowieso maar één koopzondag per maand zijn en het eerste jaar spreken we nog van een proefproject, waarna we de situatie kunnen evalueren”, aldus de winkelstraatmanager.

Op zondag 4 mei openden winkels als Inno en C&A toch al hun deuren, wat voor verwarring zorgde. “Dat gebeurt wel vaker”, aldus Cloots. “Maar dat heeft met de hele zaak niets te maken. De zondagsopening van 4 mei stond in het teken van de ‘Dolle Dagen’ van Inno en de winkels die daarin mee wilden gaan, mochten dat uiteraard doen. Dat zijn data die op voorhand al vastlagen en staan volledig los van de gesprekken over de zondagsopeningen die nu aan de gang zijn.” (Belga/KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content