Vlaamse werkgelegenheidsgraad sluipt voorbij de 70 procent

De werkgelegenheidsgraad dit jaar in Vlaanderen wordt geraamd op 70,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

In 2020 stabiliseerde de werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen op 68,8 procent, het peil van 2019. Tijdens de coronacrisis hield hij stand, omdat de daling van de economische activiteit – door steunmaatregelen van de overheid zoals tijdelijke werkloosheid en overbruggingsrecht – voornamelijk leidde tot een vermindering van de arbeidsduur, verklaart Statistiek Vlaanderen. De aantrekkende economie vertaalde zich dan weer in een toename van de werkgelegenheidsgraad in 2021 en in de raming voor 2022. In 2021 bereikte de Vlaamse werkgelegenheidsgraad 69,9 procent.

De werkgelegenheidsgraad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest wordt in 2022 respectievelijk op 86,2 procent en 57,2 procent geschat. Brussel telt de hoogste werkgelegenheidsgraad, wegens het grote aantal jobs bij overheidsinstellingen en administratieve zetels van bedrijven. Als de activiteit van Vlaamse pendelaars die in een ander gewest werken, wordt meegerekend, klimt de Vlaamse werkgelegenheidsgraad naar 74,3 procent, zegt Statistiek Vlaanderen. Dan stijgt ook de werkgelegenheidsgraad in het Waals Gewest (63,2 procent), maar daalt hij in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (50,3 procent).

Voor alle duidelijkheid: de werkgelegenheidsgraad brengt het aantal ingevulde arbeidsplaatsen in een bepaald gebied in kaart – ongeacht waar de arbeidskrachten vandaan komen – in verhouding met de woonachtige bevolking van 15 tot 64 jaar oud. Dat is niet hetzelfde als de werkzaamheidsgraad, die wordt gedefinieerd als het aantal werkende personen woonachtig in een land of regio (ongeacht waar ze werken) in verhouding tot de woonachtige bevolking van 20 tot 64 jaar. Het is die werkzaamheidsgraad waarvan de federale regering zich tot doel heeft gesteld tegen 2030 80 procent te bereiken. Die werkzaamheidsgraad lag in 2021 in het Vlaamse gewest op 75,3 procent, de werkgelegenheidsgraad wordt voor 2022 dus geraamd op 70,4 procent.

Van alle Europese lidstaten tekent Luxemburg – met jobs in de financiële sector en Europese instellingen – de hoogste werkgelegenheidsgraad op (110 procent), gevolgd door Nederland (87 procent) en Duitsland (85 procent).

Partner Content