Dat staat donderdag in De Tijd en La Libre Belgique. Flanders Investment & Trade (FIT) ziet twee redenen voor dat herstel: een groeiende wereldhandel en duurdere prijzen voor energie en grondstoffen.

Ondanks die sterke stijging hebben de Vlaamse uitvoerbedrijven de recessie nog steeds niet volledig verteerd. De export kwam in 2010 4 procent onder het niveau van 2008 uit en ligt ook onder het peil van 2007.

Europese afzetmarkt kalft af

Overigens boet de Europese afzetmarkt duidelijk aan belang in. In 2009 ging nog 74,4 procent van de Vlaamse uitvoer naar de Europese Unie. Vorig jaar was dat geslonken tot 71,4 procent.

Even tekenend is dat nog geen enkel EU-land alweer evenveel Vlaamse producten koopt als in 2008. Voor landen als Brazilië, China, India en de VS is dat wel het geval.

Toch blijven onze buurlanden met grote voorsprong de belangrijkste afnemers van Vlaamse producten. Een vijfde van de export gaat naar Duitsland, daarna volgen Frankrijk, Nederland, het VK en de VS.

Dat staat donderdag in De Tijd en La Libre Belgique. Flanders Investment & Trade (FIT) ziet twee redenen voor dat herstel: een groeiende wereldhandel en duurdere prijzen voor energie en grondstoffen. Ondanks die sterke stijging hebben de Vlaamse uitvoerbedrijven de recessie nog steeds niet volledig verteerd. De export kwam in 2010 4 procent onder het niveau van 2008 uit en ligt ook onder het peil van 2007. Europese afzetmarkt kalft afOverigens boet de Europese afzetmarkt duidelijk aan belang in. In 2009 ging nog 74,4 procent van de Vlaamse uitvoer naar de Europese Unie. Vorig jaar was dat geslonken tot 71,4 procent. Even tekenend is dat nog geen enkel EU-land alweer evenveel Vlaamse producten koopt als in 2008. Voor landen als Brazilië, China, India en de VS is dat wel het geval. Toch blijven onze buurlanden met grote voorsprong de belangrijkste afnemers van Vlaamse producten. Een vijfde van de export gaat naar Duitsland, daarna volgen Frankrijk, Nederland, het VK en de VS.