Kenmerkend voor het einde van een slechte economische conjunctuur en het begin van een betere conjunctuur, is dat de kortdurige werkloosheid en de jeugdwerkloosheid dalen, terwijl de langdurige werkloosheid stijgt.

Dat blijkt vandaag ook uit de cijfers van mei: er zijn drie procent minder werkzoekenden die minder dan een jaar werkloos zijn in vergelijking met vorig jaar. De jeugdwerkloosheid daalt zelfs met 4,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Tegelijk valt een stijging met 11,5 procent van de werkzoekenden die langer dan twee jaar werkloos zijn te noteren.

In totaal telde Vlaanderen eind mei 220.189 niet-werkende werkzoekenden: 1,1 procent meer dan een jaar geleden. Die cijfers worden nog steeds beïnvloed door de maatregel waardoor oudere werkzoekenden langer beschikbaar moeten blijven. Die toename doet zich enkel voor bij 55-plussers, maar is ook al minder scherp dan de voorbije maanden.

"Er is meer duidelijkheid over wie zich al dan niet moet inschrijven bij de VDAB in het kader van de nieuwe SWT-regeling. Er is nu zekerheid dat een aantal mensen zich niet meer hoeft in te schrijven, zodat de scherpste stijgingen van begin dit jaar voorbij zijn", luidt het bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst. (Belga/BO)

Kenmerkend voor het einde van een slechte economische conjunctuur en het begin van een betere conjunctuur, is dat de kortdurige werkloosheid en de jeugdwerkloosheid dalen, terwijl de langdurige werkloosheid stijgt. Dat blijkt vandaag ook uit de cijfers van mei: er zijn drie procent minder werkzoekenden die minder dan een jaar werkloos zijn in vergelijking met vorig jaar. De jeugdwerkloosheid daalt zelfs met 4,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Tegelijk valt een stijging met 11,5 procent van de werkzoekenden die langer dan twee jaar werkloos zijn te noteren. In totaal telde Vlaanderen eind mei 220.189 niet-werkende werkzoekenden: 1,1 procent meer dan een jaar geleden. Die cijfers worden nog steeds beïnvloed door de maatregel waardoor oudere werkzoekenden langer beschikbaar moeten blijven. Die toename doet zich enkel voor bij 55-plussers, maar is ook al minder scherp dan de voorbije maanden. "Er is meer duidelijkheid over wie zich al dan niet moet inschrijven bij de VDAB in het kader van de nieuwe SWT-regeling. Er is nu zekerheid dat een aantal mensen zich niet meer hoeft in te schrijven, zodat de scherpste stijgingen van begin dit jaar voorbij zijn", luidt het bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst. (Belga/BO)