Het gebruik van geldautomaten neemt af en de kost voor de bank stijgt, maar er blijft wel nood aan cash geld. Twee jaar geleden liet bankenfederatie Febelfin al eens de mogelijkheden voor samenwerking tussen alle Belgische banken rond geldautomaten onderzoeken.

De vijf spelers nemen nu het voortouw. De banken stappen af van het idee dat elke individuele bank eigenaar is van een eigen park geldautomaten. De vijf hebben een joint venture opgericht en zullen samen een contract afsluiten om automaten te huren bij een derde partij, die ook zal instaan voor de plaatsing en het onderhoud.

De klanten zullen er in eerst instantie weinig van merken, luidt het. Het merendeel van de bestaande toestellen blijft behouden, maar krijgt wel nieuwe software.

Het verhaal doet denken aan het idee voor een 'whitelabel ATM-as-a-Service' dat eerder dit jaar door het Cash2All-consortium naar voren werd geschoven.

Het gebruik van geldautomaten neemt af en de kost voor de bank stijgt, maar er blijft wel nood aan cash geld. Twee jaar geleden liet bankenfederatie Febelfin al eens de mogelijkheden voor samenwerking tussen alle Belgische banken rond geldautomaten onderzoeken. De vijf spelers nemen nu het voortouw. De banken stappen af van het idee dat elke individuele bank eigenaar is van een eigen park geldautomaten. De vijf hebben een joint venture opgericht en zullen samen een contract afsluiten om automaten te huren bij een derde partij, die ook zal instaan voor de plaatsing en het onderhoud. De klanten zullen er in eerst instantie weinig van merken, luidt het. Het merendeel van de bestaande toestellen blijft behouden, maar krijgt wel nieuwe software. Het verhaal doet denken aan het idee voor een 'whitelabel ATM-as-a-Service' dat eerder dit jaar door het Cash2All-consortium naar voren werd geschoven.