Het ondernemersvertrouwen in België gaat al enkele maanden op en neer. In oktober daalde NBB-barometer die dat vertrouwen peilt tot -1,1 (tegenover +1,2 in september), maar in november herstelt het ondernemersklimaat tot +0,4.

Vooral in de handel is het herstel opmerkelijk (van -9,0 tot +0,2) . De handelaars zijn optimistischer over de werkgelegenheid, de vraag en de bestellingen bij leveranciers.

Ook in de dienstverlening aan bedrijven (van +7,3 tot +8,9) , de verwerkende nijverheid (van -4,0 tot -3,0) en de bouw (van +5,8 tot +6,7) hebben de ondernemers meer vertrouwen dan een maand geleden.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, is nu licht opwaarts gericht.

Het consumentenvertrouwen evolueerde in november in de omgekeerde richting. De Belgische consumenten zijn na twee maanden van toenemend optimisme iets minder positief gestemd, bleek eerder deze week.

NBB
© NBB
Het ondernemersvertrouwen in België gaat al enkele maanden op en neer. In oktober daalde NBB-barometer die dat vertrouwen peilt tot -1,1 (tegenover +1,2 in september), maar in november herstelt het ondernemersklimaat tot +0,4. Vooral in de handel is het herstel opmerkelijk (van -9,0 tot +0,2) . De handelaars zijn optimistischer over de werkgelegenheid, de vraag en de bestellingen bij leveranciers. Ook in de dienstverlening aan bedrijven (van +7,3 tot +8,9) , de verwerkende nijverheid (van -4,0 tot -3,0) en de bouw (van +5,8 tot +6,7) hebben de ondernemers meer vertrouwen dan een maand geleden. De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, is nu licht opwaarts gericht. Het consumentenvertrouwen evolueerde in november in de omgekeerde richting. De Belgische consumenten zijn na twee maanden van toenemend optimisme iets minder positief gestemd, bleek eerder deze week.