Verkoop Punch Powertrain levert management 38 miljoen euro op

COR VAN OTTERLOODoor de verkoop aan Yinyi komt er 2,4 miljoen euro bij op de rekening van de succesrijke CEO. © Kris Van Exel
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Punch Powertrain, de Limburgse producent van automatische versnellingsbakken, wordt overgenomen door het Chinese Yinyi. Ook het management wordt beter van de verkoop, via de uitoefening van 870.000 opties. Dat levert 38 miljoen euro op.

Voor de verkoop aan de Chinezen krijgt Punch Powertrain een ondernemingswaarde van 1 miljard euro mee. Dat is de verkoopprijs van de onderneming, plus de financiële schulden. Aan het einde van het boekjaar 2014 – de balans van het boekjaar 2015 werd nog niet neergelegd – had de onderneming 41 miljoen euro financiële schulden, leasingschulden inbegrepen. Dat betekent dat de verkoopprijs van het bedrijf zowat 960 miljoen euro bedraagt.

De voorbije weken toonden verscheidene aandeelhouders zich al bijzonder tevreden over de deal, waaronder Capricorn, Gimv, LRM en PMV. Het Leuvense investeringsfonds Capricorn van de Vlaamse durfkapitalist Jos Peeters juichte de voorbije week dat het zijn initiële investering zag vermenigvuldigen met een factor 17. Het belang van 8,5 procent in Punch Powertrain levert bijna 82 miljoen euro op.

Punch Powertrain wordt sinds 2007 geleid door de Nederlandse CEO Cor Van Otterloo. Onder zijn leiding werd Punch Powertrain een stevige groeier. Het bedrijf focuste vooral op de verkoop van automatische versnellingsbakken in Azië, voor kleinere wagens. Met succes: in 2011 haalde de onderneming een geconsolideerde omzet van 96 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 1,6 miljoen euro, met 477 werknemers.

Punch Powertrain groeit enorm, want voor 2016 worden een omzet van een half miljard euro en een brutowinst (ebitda) van 100 miljoen euro verwacht, nu met bijna 700 werknemers. Het leverde Punch Powertrain en Van Otterloo veel onderscheidingen op. Punch Powertrain was vorig jaar in de lente de snelst groeiende Trends Gazelle in Limburg, en het werd in de herfst de winnaar van Trends Business Tour in Limburg. Bovendien kreeg Cor van Otterloo in 2015 ook nog de titel van Limburgse Ondernemer van het Jaar.

38 miljoen euro

Het topmanagement mag meeprofiteren van de groei van de voorbije jaren, en van de verkoop aan Yinyi. In december 2010 werden bijna 890.000 opties gecreëerd, met december 2020 als uiterste uitoefendatum. Door de verkoop van het bedrijf worden die opties, goed voor een belang van 4,6 procent in de onderneming, versneld uitgeoefend. Ze leveren het topmanagement een bedrag op van ongeveer 38 miljoen euro (de uitoefenprijs van 61% van de opties varieert van 2,1 tot 3,7 euro).

CEO Cor Van Otterloo deed in december 2010 mee aan een kapitaalverhoging: voor bijna 108.000 euro kreeg hij bijna 49.000 aandelen. Dat kwam toen neer op een prijs van 2,2 euro per aandeel. Door de verkoop aan Yinyi is de waarde van een aandeel opgelopen tot iets meer dan 49 euro (er zijn bijna 19,5 miljoen aandelen in totaal). Daardoor komt er nog eens 2,4 miljoen euro bij op de rekening van de succesrijke CEO.

“Misschien wel de beste”

“Ik heb de voorbije jaren heel nauw samengewerkt met Cor”, meldt Stijn Bijnens, de voorzitter van de raad van bestuur van Punch Powertrain en de algemeen directeur van de aandeelhouder LRM. “Hij is misschien wel de beste CEO met wie ik tot nu werkte. Cor is heel fair en betrokken bij zijn werknemers. Wij willen ook dat het management mee in het maatschappelijk kapitaal van onze participaties stapt. Ze moeten mee hun borst nat maken.”

“Cor is een bijzonder degelijk manager, die enorm veel aandacht heeft voor zijn medewerkers”, vult Jos Peeters aan, de algemeen directeur van de aandeelhouder Capricorn. “Vergeet niet dat de onderneming na een bijna-faillissement uit de as is verrezen”, duidt een zegsman van de aandeelhouder PMV.

De Chinese koper Yinyi is een conglomeraat met een omzet van 9 miljard euro, dat vooral actief is in vastgoed en grondstoffen. Yinyi zoekt diversificatie via de uitbouw van een autoafdeling. “Cor van Otterloo blijft ook na de verkoop CEO van Punch Powertrain. Dat was een van de voorwaarden bij de onderhandelingen met de Chinezen over de overname”, stelt Bijnens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content