Walmart is de grootste verkoper van vuurwapens in de Verenigde Staten. Het bedrijf meldt in een verklaring dat het zich meer zal richten op de verkoop van jacht- en sportieve geweren. Wel blijft het bedrijf munitie voor de militaire geweren verkopen.

Zakelijke beslissing

Volgens Kory Lundberg, woordvoerder van de retailreus, gaat het om een zakelijke beslissing, gebaseerd op verkoopcijfers, en is die niet het gevolg van politieke motieven. "Als je een product hebt dat klanten niet kopen, dan haal je het weg", aldus Lundberg. "Klanten kopen meer andere geweren, en we vergroten dat assortiment".

Berucht wapen

De AR-15 is een berucht wapen. Het werd onder meer gebruikt door Adam Lanza, die eind 2012 twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot in de Sandy Hook-school in Newton. Ook bioscoopschutter James Holmes, die de dood van twaalf mensen op zijn geweten heeft, gebruikte het geweer voor zijn daad.

De verkoop van militaire geweren is controversieel in de VS. Groeperingen die zich inzetten voor striktere wapenwetten in de VS hebben de verkoop ervan bekritiseerd door hun rol in wilde schietpartijen. Maar zelfs na de gebeurtenissen in Newton ging Walmart gewoon door met de verkoop ervan.

Tegenvallende verkoop?

Hoewel Walmart het over een dalende vraag heeft, blijkt de verkoop van zogenaamde 'long rifles' - waaronder ook de militaire geweren van Walmart vallen - stabiel te blijven. Dat leert een onderzoek van de National Instant Criminal Background Check System van de FBI, dat beschouwd wordt al referentiepunt voor de verkoop van vuurwapens. Volgens het onderzoek werden de afgelopen jaren tussen de vijf miljoen tot iets meer dan zeven miljoen long rifles verkocht.

"De verkoop van geweren zit in de lift", aldus Arkadi Gerney, senior vice-president bij de liberale denktank 'Center for American Progress', in een reactie aan The New York Times. Gerney wijst erop dat er geen consistente federale statistieken beschikbaar zijn over het aantal geweren dat wordt verkocht, maar 'de mensen binnen de wapenindustrie zeggen dat miltaire geweren een steeds groter aandeel van de totale verkoop van geweren vertegenwoordigen', verduidelijkt Gerney.

Toch is het volgens Gerney, expert op het gebied van wapenbeleid in de VS, aannemelijk dat Walmart de verkoop van militaire geweren ziet afnemen. Mogelijk is de dalende verkoop het gevolg van het antecedentenonderzoek dat de overheid heeft gevoerd naar beruchte wapens, waardoor potentiële kopers werden afgeschrikt.

(Belga/New York Times/BO)

Walmart is de grootste verkoper van vuurwapens in de Verenigde Staten. Het bedrijf meldt in een verklaring dat het zich meer zal richten op de verkoop van jacht- en sportieve geweren. Wel blijft het bedrijf munitie voor de militaire geweren verkopen. Volgens Kory Lundberg, woordvoerder van de retailreus, gaat het om een zakelijke beslissing, gebaseerd op verkoopcijfers, en is die niet het gevolg van politieke motieven. "Als je een product hebt dat klanten niet kopen, dan haal je het weg", aldus Lundberg. "Klanten kopen meer andere geweren, en we vergroten dat assortiment". De AR-15 is een berucht wapen. Het werd onder meer gebruikt door Adam Lanza, die eind 2012 twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot in de Sandy Hook-school in Newton. Ook bioscoopschutter James Holmes, die de dood van twaalf mensen op zijn geweten heeft, gebruikte het geweer voor zijn daad. De verkoop van militaire geweren is controversieel in de VS. Groeperingen die zich inzetten voor striktere wapenwetten in de VS hebben de verkoop ervan bekritiseerd door hun rol in wilde schietpartijen. Maar zelfs na de gebeurtenissen in Newton ging Walmart gewoon door met de verkoop ervan. Hoewel Walmart het over een dalende vraag heeft, blijkt de verkoop van zogenaamde 'long rifles' - waaronder ook de militaire geweren van Walmart vallen - stabiel te blijven. Dat leert een onderzoek van de National Instant Criminal Background Check System van de FBI, dat beschouwd wordt al referentiepunt voor de verkoop van vuurwapens. Volgens het onderzoek werden de afgelopen jaren tussen de vijf miljoen tot iets meer dan zeven miljoen long rifles verkocht."De verkoop van geweren zit in de lift", aldus Arkadi Gerney, senior vice-president bij de liberale denktank 'Center for American Progress', in een reactie aan The New York Times. Gerney wijst erop dat er geen consistente federale statistieken beschikbaar zijn over het aantal geweren dat wordt verkocht, maar 'de mensen binnen de wapenindustrie zeggen dat miltaire geweren een steeds groter aandeel van de totale verkoop van geweren vertegenwoordigen', verduidelijkt Gerney.Toch is het volgens Gerney, expert op het gebied van wapenbeleid in de VS, aannemelijk dat Walmart de verkoop van militaire geweren ziet afnemen. Mogelijk is de dalende verkoop het gevolg van het antecedentenonderzoek dat de overheid heeft gevoerd naar beruchte wapens, waardoor potentiële kopers werden afgeschrikt.(Belga/New York Times/BO)