De aanhoudende dalende verkoop is opmerkelijk, omdat de trend zich enkel in België en Griekenland voordoet. In België werd in de eerste zes maanden van het jaar 2,4 procent minder verkocht in de kleinhandel, terwijl er in de rest van de eurozone net een stijging met 1,8 procent was. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Slagerijen en bakkerijen

De sterkste terugloop tekenen de kleinere fysieke winkels op. In slagerijen en bakkerijen liep de verkoop in de eerste helft van het jaar met 3,8 procent terug. Ook de verkoop van schoenen- en kledingwinkels daalde met 3 procent. Supermarkten en webwinkels zien de verkoop wel stijgen, maar hun winst maakt het verlies van de andere winkels niet goed.

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Econopolis, ziet enkele regeringsmaatregelen als een mogelijke oorzaak. "Als mensen meer moeten uitgeven aan heffingen, spenderen ze minder aan de rest. Er was ook de indexsprong en de lonen stijgen niet."

Andere economen twijfelen dan weer aan de accuraatheid van de cijfers, die de FOD Economie baseert op een steekproef bij bedrijven. "De cijfers van de detailhandel zijn niet altijd een goede weerspiegeling van de werkelijke consumptie", zegt Johan Van Gompel, econoom bij KBC. (Belga/NS)

De aanhoudende dalende verkoop is opmerkelijk, omdat de trend zich enkel in België en Griekenland voordoet. In België werd in de eerste zes maanden van het jaar 2,4 procent minder verkocht in de kleinhandel, terwijl er in de rest van de eurozone net een stijging met 1,8 procent was. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De sterkste terugloop tekenen de kleinere fysieke winkels op. In slagerijen en bakkerijen liep de verkoop in de eerste helft van het jaar met 3,8 procent terug. Ook de verkoop van schoenen- en kledingwinkels daalde met 3 procent. Supermarkten en webwinkels zien de verkoop wel stijgen, maar hun winst maakt het verlies van de andere winkels niet goed. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Econopolis, ziet enkele regeringsmaatregelen als een mogelijke oorzaak. "Als mensen meer moeten uitgeven aan heffingen, spenderen ze minder aan de rest. Er was ook de indexsprong en de lonen stijgen niet." Andere economen twijfelen dan weer aan de accuraatheid van de cijfers, die de FOD Economie baseert op een steekproef bij bedrijven. "De cijfers van de detailhandel zijn niet altijd een goede weerspiegeling van de werkelijke consumptie", zegt Johan Van Gompel, econoom bij KBC. (Belga/NS)