"Dat is een gevolg van de rigide arbeidsverhoudingen, maar ook door het gebrek aan eensgezindheid tussen de ondernemers", zegt professor Theo Notteboom (UA).

De strikte toepassing van de wet-Major en het gebrek aan flexibiliteit treft vooral de stukgoedbehandelaars. Die verwerken veel pieken, meer dan containerbehandelaars. Het valt op dat de containerbehandelaars, die bijna allemaal behoren tot internationale groepen, niet tot het uiterste willen gaan in de onderhandelingen met de vakbonden. "In Antwerpen willen ze zich niet te hard opstellen omdat ze bij een eventuele staking door hun hoofdkwartier op de vingers worden getikt", zegt Notteboom, ook voorzitter van het gezaghebbende Instituut van Transport en Maritiem Management in Antwerpen.

Een oplossing is de oprichting van een aparte pool voor de containerbehandelaars. Maar dan vormen de pieken en dalen in de nieuwe pool stukgoed zeker een probleem. "Omdat dokwerkers ook betaald worden als er geen werk is, zou het poolsysteem voor stukgoed onbetaalbaar worden. De toestand is dringend. Als al het conventioneel stukgoed helemaal verdwenen is, lost het probleem misschien zichzelf op. "

H.B.

"Dat is een gevolg van de rigide arbeidsverhoudingen, maar ook door het gebrek aan eensgezindheid tussen de ondernemers", zegt professor Theo Notteboom (UA). De strikte toepassing van de wet-Major en het gebrek aan flexibiliteit treft vooral de stukgoedbehandelaars. Die verwerken veel pieken, meer dan containerbehandelaars. Het valt op dat de containerbehandelaars, die bijna allemaal behoren tot internationale groepen, niet tot het uiterste willen gaan in de onderhandelingen met de vakbonden. "In Antwerpen willen ze zich niet te hard opstellen omdat ze bij een eventuele staking door hun hoofdkwartier op de vingers worden getikt", zegt Notteboom, ook voorzitter van het gezaghebbende Instituut van Transport en Maritiem Management in Antwerpen. Een oplossing is de oprichting van een aparte pool voor de containerbehandelaars. Maar dan vormen de pieken en dalen in de nieuwe pool stukgoed zeker een probleem. "Omdat dokwerkers ook betaald worden als er geen werk is, zou het poolsysteem voor stukgoed onbetaalbaar worden. De toestand is dringend. Als al het conventioneel stukgoed helemaal verdwenen is, lost het probleem misschien zichzelf op. " H.B.