Veel Europese banken zijn virtueel failliet

18/09/13 om 18:39 - Bijgewerkt om 18:39

Bron: Trends

De ECB onderzoekt volgend jaar de kwaliteit van de activa bij de belangrijkste Europese banken. Een gelijkaardige oefening van de Nederlander Kees Pieters wijst uit dat de banken in de meeste eurolanden virtueel failliet zijn. Maar niet de Belgische.

Veel Europese banken zijn virtueel failliet

© reuters

De Cyprus-crisis zette de Nederlandse wiskundig ingenieur Kees Pieters aan om een solvabiliteitsanalyse van de banken in de eurozone te maken.

"Sinds de bankencrisis op Cyprus wordt er gepraat over de Dijsselbloem-doctrine", zegt de Nederlander. "Dat wil zeggen dat bij een bankfaillissement de aandelen en achtergestelde leningen waardeloos worden, en de spaarrekeningen boven 100.000 euro, voor zover nodig, gekort worden. Dan ga je je als vermogende particulier of onderneming in de eurozone toch afvragen waar je centen nog veilig zijn. Die oefening wilde ik maken."

Hij komt tot de onthutsende vaststelling dat de banksector in de meeste eurolanden virtueel failliet is. Opvallend is dat België nog net het hoofd boven water houdt en het zelfs beter doet dan Duitsland of Nederland. De veiligste eurolanden om je geld te stallen, lijken vooralsnog Estland, Finland, Oostenrijk en Slowakije.
Hieronder vindt u de volledig uitgewerkte studie van Kees Pieters.

Lees meer over:

Onze partners