De Cyprus-crisis zette de Nederlandse wiskundig ingenieur Kees Pieters aan om een solvabiliteitsanalyse van de banken in de eurozone te maken.

"Sinds de bankencrisis op Cyprus wordt er gepraat over de Dijsselbloem-doctrine", zegt de Nederlander. "Dat wil zeggen dat bij een bankfaillissement de aandelen en achtergestelde leningen waardeloos worden, en de spaarrekeningen boven 100.000 euro, voor zover nodig, gekort worden. Dan ga je je als vermogende particulier of onderneming in de eurozone toch afvragen waar je centen nog veilig zijn. Die oefening wilde ik maken."

Hij komt tot de onthutsende vaststelling dat de banksector in de meeste eurolanden virtueel failliet is. Opvallend is dat België nog net het hoofd boven water houdt en het zelfs beter doet dan Duitsland of Nederland. De veiligste eurolanden om je geld te stallen, lijken vooralsnog Estland, Finland, Oostenrijk en Slowakije.
Hieronder vindt u de volledig uitgewerkte studie van Kees Pieters.

De Cyprus-crisis zette de Nederlandse wiskundig ingenieur Kees Pieters aan om een solvabiliteitsanalyse van de banken in de eurozone te maken. "Sinds de bankencrisis op Cyprus wordt er gepraat over de Dijsselbloem-doctrine", zegt de Nederlander. "Dat wil zeggen dat bij een bankfaillissement de aandelen en achtergestelde leningen waardeloos worden, en de spaarrekeningen boven 100.000 euro, voor zover nodig, gekort worden. Dan ga je je als vermogende particulier of onderneming in de eurozone toch afvragen waar je centen nog veilig zijn. Die oefening wilde ik maken." Hij komt tot de onthutsende vaststelling dat de banksector in de meeste eurolanden virtueel failliet is. Opvallend is dat België nog net het hoofd boven water houdt en het zelfs beter doet dan Duitsland of Nederland. De veiligste eurolanden om je geld te stallen, lijken vooralsnog Estland, Finland, Oostenrijk en Slowakije. Hieronder vindt u de volledig uitgewerkte studie van Kees Pieters.