Het is al langer bekend dat de arbeidsmarkt boomt. Enerzijds is er de economische hoogconjunctuur in de eurozone en anderzijds de vergrijzingsgolf, waardoor heel wat jobs vrijkomen.

Werkgevers in sommige sectoren klagen zelfs al over een krapte op de arbeidsmarkt, omdat ze moeilijk geschikt personeel vinden. Dat fenomeen sijpelt ook door in de werkaanbiedingen bij de VDAB, die jaar na jaar in stijgende lijn gaan.

In maart werd alvast een nieuw record opgetekend, van meer dan 26.000 vacatures in het normale economische circuit, zonder uitzendopdrachten. De groei was algemeen, maar het grootst in de categorie van middengeschoolden (+ 28 procent) en van tijdelijke jobs (+17 procent).

Voor de jongste twaalf maanden bedraagt het aantal vacatures bij de VDAB 265.355. Dat is bijna 12 procent meer dan het jaar voordien. Sectoren met de sterkste toename zijn de vervaardiging van machines en toestellen (+ 66 procent), chemie (+ 40 procent) en metaal (+ 34 procent). De VDAB geeft hier zelf mee dat het probleem om geschikt personeel te vinden voor technische knelpuntberoepen 'alleen maar groter wordt'.

Sectoren die het minder goed doen, zijn dan weer informatica, media en telecom (- 15 procent), grafische nijverheid (- 4,6 procent) en transport en logistiek (- 2,6 procent). Ook horeca en toerisme en zakelijke dienstverlening doen het minder goed: het aantal vacatures stijgt er nog, maar wel minder dan gemiddeld.

Het is al langer bekend dat de arbeidsmarkt boomt. Enerzijds is er de economische hoogconjunctuur in de eurozone en anderzijds de vergrijzingsgolf, waardoor heel wat jobs vrijkomen. Werkgevers in sommige sectoren klagen zelfs al over een krapte op de arbeidsmarkt, omdat ze moeilijk geschikt personeel vinden. Dat fenomeen sijpelt ook door in de werkaanbiedingen bij de VDAB, die jaar na jaar in stijgende lijn gaan. In maart werd alvast een nieuw record opgetekend, van meer dan 26.000 vacatures in het normale economische circuit, zonder uitzendopdrachten. De groei was algemeen, maar het grootst in de categorie van middengeschoolden (+ 28 procent) en van tijdelijke jobs (+17 procent). Voor de jongste twaalf maanden bedraagt het aantal vacatures bij de VDAB 265.355. Dat is bijna 12 procent meer dan het jaar voordien. Sectoren met de sterkste toename zijn de vervaardiging van machines en toestellen (+ 66 procent), chemie (+ 40 procent) en metaal (+ 34 procent). De VDAB geeft hier zelf mee dat het probleem om geschikt personeel te vinden voor technische knelpuntberoepen 'alleen maar groter wordt'. Sectoren die het minder goed doen, zijn dan weer informatica, media en telecom (- 15 procent), grafische nijverheid (- 4,6 procent) en transport en logistiek (- 2,6 procent). Ook horeca en toerisme en zakelijke dienstverlening doen het minder goed: het aantal vacatures stijgt er nog, maar wel minder dan gemiddeld.