De werkgeversorganisaties hebben woensdag hun afkeuring laten blijken over de nationale actiedag door de overheidsvakbond ACOD.

Voka , het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, heeft het over een 'staking tegen de burger'. "Vandaag worden opnieuw vooral de bedrijven en burgers getroffen door de vakbondsactie. De ACOD geeft hiermee een verkeerd signaal. In tijden van economisch zwaar weer is er maar één optie: samen hervormen voor de toekomst", zegt Voka in een mededeling.

'Hele economie getroffen'

Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, pleit in een reactie voor een minimale dienstverlening en een hervorming van het stakingsrecht. "Opnieuw blijkt dat een handvol personen op cruciale plaatsen een hele economie kunnen treffen",luidt de kritiek van de werkgevers. "Duizenden burgers en bedrijven worden getroffen."

De werkgeversorganisatie merkt op dat de de socialistische vakbond - in tegenstelling tot de andere vakbonden - ' geen alternatief ziet om de belangen van zijn achterban te verdedigen'. "Dat zien de andere vakbonden anders: zij menen dat wel nog verder overleg mogelijk is en zien voorlopig geen reden tot staken. Zij doen dus niet mee en nemen hun verantwoordelijkheid. Gouden regel in het sociaal overleg is immers dat overleg en staking niet samen gaan en dat je eerst alle mogelijke middelen van overleg, verzoening en bemiddeling uitput voor je naar het ultieme wapen van de staking grijpt," aldus Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO, in een toelichting op de website van de werkgeversorganisatie.

Herziening stakingsrecht

Het VBO noemt de staking onverantwoord en disproportioneel. Voor de werkgevers moet staken het ultieme middel blijven, terwijl 'eerst staken, dan praten' meer en meer de praktijk blijkt te worden.

'Onverantwoord, onaanvaardbaar, disproportioneel. Het gebrek aan duidelijke spelregels voor de uitoefening van het stakingsrecht leidt tot willekeur en (machts)misbruik.' (Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO)

Het stakingsrecht is aan herziening toe, meent de werkgeversorganisatie. "Dit recht is immers niet absoluut. Er is nood aan een wettelijk kader voor het stakingsrecht met duidelijke voorwaarden en afdwingbare procedures. Enkel zo kan ons sociaal overlegmodel op lange termijn veilig gesteld worden", besluit het VBO. (Belga/BO)

De werkgeversorganisaties hebben woensdag hun afkeuring laten blijken over de nationale actiedag door de overheidsvakbond ACOD.Voka , het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, heeft het over een 'staking tegen de burger'. "Vandaag worden opnieuw vooral de bedrijven en burgers getroffen door de vakbondsactie. De ACOD geeft hiermee een verkeerd signaal. In tijden van economisch zwaar weer is er maar één optie: samen hervormen voor de toekomst", zegt Voka in een mededeling. Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, pleit in een reactie voor een minimale dienstverlening en een hervorming van het stakingsrecht. "Opnieuw blijkt dat een handvol personen op cruciale plaatsen een hele economie kunnen treffen",luidt de kritiek van de werkgevers. "Duizenden burgers en bedrijven worden getroffen." De werkgeversorganisatie merkt op dat de de socialistische vakbond - in tegenstelling tot de andere vakbonden - ' geen alternatief ziet om de belangen van zijn achterban te verdedigen'. "Dat zien de andere vakbonden anders: zij menen dat wel nog verder overleg mogelijk is en zien voorlopig geen reden tot staken. Zij doen dus niet mee en nemen hun verantwoordelijkheid. Gouden regel in het sociaal overleg is immers dat overleg en staking niet samen gaan en dat je eerst alle mogelijke middelen van overleg, verzoening en bemiddeling uitput voor je naar het ultieme wapen van de staking grijpt," aldus Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO, in een toelichting op de website van de werkgeversorganisatie.Het VBO noemt de staking onverantwoord en disproportioneel. Voor de werkgevers moet staken het ultieme middel blijven, terwijl 'eerst staken, dan praten' meer en meer de praktijk blijkt te worden. Het stakingsrecht is aan herziening toe, meent de werkgeversorganisatie. "Dit recht is immers niet absoluut. Er is nood aan een wettelijk kader voor het stakingsrecht met duidelijke voorwaarden en afdwingbare procedures. Enkel zo kan ons sociaal overlegmodel op lange termijn veilig gesteld worden", besluit het VBO. (Belga/BO)