Zijn inspectiediensten hebben een honderdtal extra inspecteurs gekregen. Hij verwacht dat daardoor een duizendtal extra controles kunnen worden uitgevoerd, zo schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.

Ik verwacht vooral een toename van de controles op de weg.

Philippe De Backer (Open Vld), staatssecretaris voor Fraudebestrijding

Door de extra inspecteurs kan het totaal aantal controles op jaarbasis worden opgekrikt naar 10.000. "De transportsector krijgt daarbij prioriteit", zegt De Backer. "Ik verwacht vooral een toename van de controles op de weg. Naar rij- en rust­tijden, naar ­arbeidsvoorwaarden, naar sporen van sociale dumping, ..."

Maar De Backer wil de transportsector niet alleen controleren. Hij belooft ook te ijveren voor lagere sociale lasten. "Ik besef dat de loonkosten voor de transportsector een groot probleem zijn. Ik ga binnen de regering pleiten voor een RSZ-korting, of zelfs vrijstelling, voor de niet-rijdende uren." Begin april heeft De Backer daarnaast een overleg met Europees commissaris voor Transport Violeta Bulc.

Belgische transportbedrijven richten massaal bedrijfjes op in Oost-Europa om veel goedkopere Slovaakse, Bulgaarse of Roemeense truckers te kunnen inzetten. Veel controle viel er niet te vrezen, maar het gerecht heeft nu de aanval ingezet.

Zijn inspectiediensten hebben een honderdtal extra inspecteurs gekregen. Hij verwacht dat daardoor een duizendtal extra controles kunnen worden uitgevoerd, zo schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.Door de extra inspecteurs kan het totaal aantal controles op jaarbasis worden opgekrikt naar 10.000. "De transportsector krijgt daarbij prioriteit", zegt De Backer. "Ik verwacht vooral een toename van de controles op de weg. Naar rij- en rust­tijden, naar ­arbeidsvoorwaarden, naar sporen van sociale dumping, ..."Maar De Backer wil de transportsector niet alleen controleren. Hij belooft ook te ijveren voor lagere sociale lasten. "Ik besef dat de loonkosten voor de transportsector een groot probleem zijn. Ik ga binnen de regering pleiten voor een RSZ-korting, of zelfs vrijstelling, voor de niet-rijdende uren." Begin april heeft De Backer daarnaast een overleg met Europees commissaris voor Transport Violeta Bulc.Belgische transportbedrijven richten massaal bedrijfjes op in Oost-Europa om veel goedkopere Slovaakse, Bulgaarse of Roemeense truckers te kunnen inzetten. Veel controle viel er niet te vrezen, maar het gerecht heeft nu de aanval ingezet.