De prikacties bij de toeleveranciers zijn ondertussen stopgezet om het sociaal overleg alle kansen te geven, zegt gewestelijk secretaris Marc Staelens (ABVV-Metaal).

ABVV-Metaal en ACV-Metea onderhandelen met de toeleveranciers om tegen eind april een nieuwe cao (cao-90) af te sluiten, met een (fiscaal gunstige) resultaatsgebonden premie. "Die premie is nooit het maximumbedrag van 2.700 euro netto, maar wij willen dat graag maximaliseren in twee uitbetalingen in juni en begin januari 2017", zegt Marc Staelens. "Want dat extraatje zou zeer welkom zijn in een periode met veel economische werkloosheid."

Verschil bijpassen

Voor toeleveranciers die het maximumbedrag niet bij hun groep kunnen losweken, roepen de vakbonden Volvo op om het verschil bij te passen. "De toeleveringsbedrijven hebben op een zeer waardige manier actie gevoerd", gaat gewestelijk secretaris Staelens verder. "Volvo moet ook respect tonen voor werknemers die op zijn minst vijftien jaar hebben gewerkt voor hen."

De prikacties die maandag startten, nadat duidelijk werd dat alle vijf toeleveranciers waar onzekerheid heerste, geen contract kregen voor de nieuwe XC40, zijn stopgezet. Drie van de vijf toeleveranciers zeggen werk te zoeken in andere sectoren of bij andere autoconstructeurs. Bij de vijf toeleveranciers werken samen bijna 900 mensen. (Belga/NS)

De prikacties bij de toeleveranciers zijn ondertussen stopgezet om het sociaal overleg alle kansen te geven, zegt gewestelijk secretaris Marc Staelens (ABVV-Metaal). ABVV-Metaal en ACV-Metea onderhandelen met de toeleveranciers om tegen eind april een nieuwe cao (cao-90) af te sluiten, met een (fiscaal gunstige) resultaatsgebonden premie. "Die premie is nooit het maximumbedrag van 2.700 euro netto, maar wij willen dat graag maximaliseren in twee uitbetalingen in juni en begin januari 2017", zegt Marc Staelens. "Want dat extraatje zou zeer welkom zijn in een periode met veel economische werkloosheid." Voor toeleveranciers die het maximumbedrag niet bij hun groep kunnen losweken, roepen de vakbonden Volvo op om het verschil bij te passen. "De toeleveringsbedrijven hebben op een zeer waardige manier actie gevoerd", gaat gewestelijk secretaris Staelens verder. "Volvo moet ook respect tonen voor werknemers die op zijn minst vijftien jaar hebben gewerkt voor hen." De prikacties die maandag startten, nadat duidelijk werd dat alle vijf toeleveranciers waar onzekerheid heerste, geen contract kregen voor de nieuwe XC40, zijn stopgezet. Drie van de vijf toeleveranciers zeggen werk te zoeken in andere sectoren of bij andere autoconstructeurs. Bij de vijf toeleveranciers werken samen bijna 900 mensen. (Belga/NS)