'Er is geen engagement van de regering om te wegen op het beleid bij Proximus. We hebben geen garanties gekregen dat gedwongen ontslagen vermeden zullen worden', zei vakbondsman Bart Neyens van ACOD. Bij de christelijke vakbond ACV klinkt een gelijkaardige reactie.

'De premier heeft herhaald wat hij eerder gezegd heeft in de Kamer, maar die woorden worden niet omgezet in daden', zegt Neyens. 'De regering wil wel profiteren van Proximus, maar iets doen voor de werknemers zit er niet in. Op basis van wat er tot nu toe gezegd is, denk ik niet dat we kunnen gaan onderhandelen', aldus Neyens, die wel benadrukt zo snel mogelijk inzage te willen krijgen in het transformatieplan dat Proximus wil doorvoeren. Ook ACV-Transcom hoopt zo snel mogelijk inzage te krijgen. 'De inhoud is nog veel te vaag momenteel', oordeelt vakbondsman Ben Coremans.

Kris Peeters: 'Duidelijke taal'

Minister Peeters zei maandagnamiddag dat de regering nochtans 'duidelijke taal' gesproken heeft. 'De premier heeft vorige week gezegd dat het plan moet worden bijgestuurd en dat gedwongen ontslagen voor ons problematisch zijn. Dat is een duidelijk signaal naar de directie. Wij gaan ervan uit dat de dialoog tussen directie en vakbonden zal leiden tot een aanpassing van het plan. Het sociaal overleg moet nu alle kansen krijgen', aldus Peeters.

De Backer

Het pleidooi van minister De Backer zondag in 'De Zevende Dag' om het belang van de overheid in Proximus af te bouwen, was zijn persoonlijk standpunt en niet dat van de regering, benadrukten de bonden nog na afloop van het overleg. Dat gaf De Backer overigens zelf ook aan. 'Dergelijke zaken zullen niet gemengd worden in de discussie rond het transformatieplan. Het betreft een persoonlijk standpunt dat debat zal opleveren, maar niet aan de orde van de dag is', klinkt het bij de vakbonden.

Staking

Vorige week kondigde Proximus een herstructureringsplan aan, waardoor er 1900 werknemers moeten afvloeien bij de telecomoperator. Er worden ook 1250 aanwervingen gepland. In een reactie op de aangekondigde ontslagronde dienden de christelijke vakbond vrijdag een stakingsaanzegging in, waarbij de werknemers werden opgeroepen om morgen - dinsdag 15 januari - naar de Proximus Towers in Brussel te komen om hun stem te laten horen. De actie wordt in gemeenschappelijk front gevoerd, bevestigden de liberale (VSOA) en de socialistische vakbond (ACOD) even later.

'Dinsdag willen de bonden een duidelijk signaal geven om te tonen dat de werknemers niet tevreden zijn met de gang van zaken', aldus vakbondsman Coremans in een toelichting maandagnamiddag.

'Er is geen engagement van de regering om te wegen op het beleid bij Proximus. We hebben geen garanties gekregen dat gedwongen ontslagen vermeden zullen worden', zei vakbondsman Bart Neyens van ACOD. Bij de christelijke vakbond ACV klinkt een gelijkaardige reactie. 'De premier heeft herhaald wat hij eerder gezegd heeft in de Kamer, maar die woorden worden niet omgezet in daden', zegt Neyens. 'De regering wil wel profiteren van Proximus, maar iets doen voor de werknemers zit er niet in. Op basis van wat er tot nu toe gezegd is, denk ik niet dat we kunnen gaan onderhandelen', aldus Neyens, die wel benadrukt zo snel mogelijk inzage te willen krijgen in het transformatieplan dat Proximus wil doorvoeren. Ook ACV-Transcom hoopt zo snel mogelijk inzage te krijgen. 'De inhoud is nog veel te vaag momenteel', oordeelt vakbondsman Ben Coremans. Minister Peeters zei maandagnamiddag dat de regering nochtans 'duidelijke taal' gesproken heeft. 'De premier heeft vorige week gezegd dat het plan moet worden bijgestuurd en dat gedwongen ontslagen voor ons problematisch zijn. Dat is een duidelijk signaal naar de directie. Wij gaan ervan uit dat de dialoog tussen directie en vakbonden zal leiden tot een aanpassing van het plan. Het sociaal overleg moet nu alle kansen krijgen', aldus Peeters.Het pleidooi van minister De Backer zondag in 'De Zevende Dag' om het belang van de overheid in Proximus af te bouwen, was zijn persoonlijk standpunt en niet dat van de regering, benadrukten de bonden nog na afloop van het overleg. Dat gaf De Backer overigens zelf ook aan. 'Dergelijke zaken zullen niet gemengd worden in de discussie rond het transformatieplan. Het betreft een persoonlijk standpunt dat debat zal opleveren, maar niet aan de orde van de dag is', klinkt het bij de vakbonden. Vorige week kondigde Proximus een herstructureringsplan aan, waardoor er 1900 werknemers moeten afvloeien bij de telecomoperator. Er worden ook 1250 aanwervingen gepland. In een reactie op de aangekondigde ontslagronde dienden de christelijke vakbond vrijdag een stakingsaanzegging in, waarbij de werknemers werden opgeroepen om morgen - dinsdag 15 januari - naar de Proximus Towers in Brussel te komen om hun stem te laten horen. De actie wordt in gemeenschappelijk front gevoerd, bevestigden de liberale (VSOA) en de socialistische vakbond (ACOD) even later. 'Dinsdag willen de bonden een duidelijk signaal geven om te tonen dat de werknemers niet tevreden zijn met de gang van zaken', aldus vakbondsman Coremans in een toelichting maandagnamiddag.