Lufthansa kondigde zondagavond een nieuwe winstwaarschuwing aan. Het concern verwacht dit jaar nog een operationele winst van 2 à 2,4 miljard euro. Eerder ging de grootste luchtvaartgroep van Europa nog uit van een operationele winst van 2,4 à 3 miljard euro.

Afdeling Eurowings deelt in de klappen, zo blijkt. Er wordt dit jaar opnieuw een operationeel verlies verwacht, waar er tot nu toe op break-even werd gemikt. 'Het management van Eurowings heeft verdere turnaround-maatregelen genomen, die het binnenkort zal voorstellen', klonk het in een persbericht.

Bij Brussels Airlines, dat onderdeel is van Eurowings, wordt voorlopig niets gelost over de inhoud van de maatregelen. 'We hopen de komende dagen of weken meer informatie te hebben', zegt woordvoerster Wencke Lemmes.

De vakbonden beschikken evenmin over concrete informatie. 'Er zijn wel geruchten dat er bezuinigingen gaan komen, maar we weten niet wat of hoe', zegt Anita Van Hoof van de socialistische vakbond. Zij hoopt dat Brussels Airlines 'niet meegesleurd gaat worden met Eurowings, dat maar niet van de grond lijkt te komen'. Toen Lufthansa volledig eigenaar werd van Brussels Airlines besliste het de maatschappij te integreren in Eurowings.

'We volgen dit met argusogen', luidt de reactie van Filip Lemberechts van de liberale vakbond op de aankondiging van Lufthansa. Spreken over mogelijke besparingen is voor hem geen taboe, maar dan zonder aan jobs te raken. De vakbondsman wijst op een cao met een tewerkstellingsgarantie die eind maart werd ondertekend en geldt tot eind 2021. 'De insteek van de cao was dat iedereen aan boord kan blijven', benadrukt Lemberechts.

Het gaat om een tewerkstellingsgarantie voor het grondpersoneel, voegt Van Hoof toe. 'Dat zijn alle ondersteunende diensten, zoals IT'ers, technici, check-inpersoneel ...' Die werknemers kunnen als zij dat willen binnen het bedrijf blijven, zij het mogelijk wel in een andere functie (waarvoor ze soms moeten solliciteren). Wie kiest om te vertrekken, krijgt meer dan het wettelijke minimum, luidt het.

Lufthansa kondigde zondagavond een nieuwe winstwaarschuwing aan. Het concern verwacht dit jaar nog een operationele winst van 2 à 2,4 miljard euro. Eerder ging de grootste luchtvaartgroep van Europa nog uit van een operationele winst van 2,4 à 3 miljard euro. Afdeling Eurowings deelt in de klappen, zo blijkt. Er wordt dit jaar opnieuw een operationeel verlies verwacht, waar er tot nu toe op break-even werd gemikt. 'Het management van Eurowings heeft verdere turnaround-maatregelen genomen, die het binnenkort zal voorstellen', klonk het in een persbericht. Bij Brussels Airlines, dat onderdeel is van Eurowings, wordt voorlopig niets gelost over de inhoud van de maatregelen. 'We hopen de komende dagen of weken meer informatie te hebben', zegt woordvoerster Wencke Lemmes. De vakbonden beschikken evenmin over concrete informatie. 'Er zijn wel geruchten dat er bezuinigingen gaan komen, maar we weten niet wat of hoe', zegt Anita Van Hoof van de socialistische vakbond. Zij hoopt dat Brussels Airlines 'niet meegesleurd gaat worden met Eurowings, dat maar niet van de grond lijkt te komen'. Toen Lufthansa volledig eigenaar werd van Brussels Airlines besliste het de maatschappij te integreren in Eurowings.'We volgen dit met argusogen', luidt de reactie van Filip Lemberechts van de liberale vakbond op de aankondiging van Lufthansa. Spreken over mogelijke besparingen is voor hem geen taboe, maar dan zonder aan jobs te raken. De vakbondsman wijst op een cao met een tewerkstellingsgarantie die eind maart werd ondertekend en geldt tot eind 2021. 'De insteek van de cao was dat iedereen aan boord kan blijven', benadrukt Lemberechts.Het gaat om een tewerkstellingsgarantie voor het grondpersoneel, voegt Van Hoof toe. 'Dat zijn alle ondersteunende diensten, zoals IT'ers, technici, check-inpersoneel ...' Die werknemers kunnen als zij dat willen binnen het bedrijf blijven, zij het mogelijk wel in een andere functie (waarvoor ze soms moeten solliciteren). Wie kiest om te vertrekken, krijgt meer dan het wettelijke minimum, luidt het.