"Philips staat al jaren bekend om zijn uitbesteding en offshoring. Daarom valt dit op", zegt Ron van Baden, woordvoerder van de vakbond FNV Bondgenoten. "Maar Drachten is sterk gerobotiseerd, werkt in ploegen, levert goede kwaliteit en is zelfs met de hoge Nederlandse lonen kostencompetitief. Bovendien zit er een heel groot innovatiecentrum."

Rob Karsmakers, directeur van Philips Drachten, vertelde eerder aan Bloomberg dat een ingenieur in Sjanghai nu ongeveer evenveel kost als een ingenieur in Drachten.

Ondanks het goede nieuws kijkt vakbondsman van Baden bezorgd uit naar 30 januari, wanneer Philips zijn jaarresultaten bekendmaakt. Op 10 januari stuurde Philips-baas Frans van Houten zijn tweede winstwaarschuwing uit.

Van Baden verwacht vooral gevolgen in de lichtdivisie. "Turnhout staat er wat beter voor", zegt hij. "Maar er zijn ook lichtfabrieken in Nederland." Hij wijst erop dat het lopende afvloeiingsprogramma van Philips niet slaat op productie. "Ik sluit niet uit dat ook de productie nu gevolgen gaat ondervinden", zegt hij.

Philips en FNV raken het ondertussen niet eens over een sociaal plan en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. (BL)

"Philips staat al jaren bekend om zijn uitbesteding en offshoring. Daarom valt dit op", zegt Ron van Baden, woordvoerder van de vakbond FNV Bondgenoten. "Maar Drachten is sterk gerobotiseerd, werkt in ploegen, levert goede kwaliteit en is zelfs met de hoge Nederlandse lonen kostencompetitief. Bovendien zit er een heel groot innovatiecentrum." Rob Karsmakers, directeur van Philips Drachten, vertelde eerder aan Bloomberg dat een ingenieur in Sjanghai nu ongeveer evenveel kost als een ingenieur in Drachten. Ondanks het goede nieuws kijkt vakbondsman van Baden bezorgd uit naar 30 januari, wanneer Philips zijn jaarresultaten bekendmaakt. Op 10 januari stuurde Philips-baas Frans van Houten zijn tweede winstwaarschuwing uit. Van Baden verwacht vooral gevolgen in de lichtdivisie. "Turnhout staat er wat beter voor", zegt hij. "Maar er zijn ook lichtfabrieken in Nederland." Hij wijst erop dat het lopende afvloeiingsprogramma van Philips niet slaat op productie. "Ik sluit niet uit dat ook de productie nu gevolgen gaat ondervinden", zegt hij. Philips en FNV raken het ondertussen niet eens over een sociaal plan en een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. (BL)