Bij de luchtverkeersleider is een sociaal conflict aan de gang. Het conflict draait onder meer rond de eindeloopbaan en de personeelsbezetting. De bonden zegden begin deze maand de sociale vrede op en voeren sindsdien acties, die de luchtvaartmaatschappijen en passagiers niet raken. Ze boycotten bijvoorbeeld opleidingen.

Galant

Volgens ACV-secretaris Kurt Callaerts halen zachte acties blijkbaar niets uit, en dreigen bijgevolg hardere acties. De vakbonden vragen nu in een brief aan minister van Mobiliteit Jacqueline Galant om de directie aan te manen opnieuw rond de tafel te zitten. "We geven hen nog enkele dagen respijt. Ten laatste woensdag is ons geduld op. Dan volgen sowieso acties. Maar vroeger kan ook al", benadrukt Callaerts . Die harde acties zullen acties zijn die de passagiers en de luchtvaartmaatschappijen zullen voelen. "Het kan gaan om vertragingen en stakingen, om de druk stelselmatig op te voeren. Dat zijn we nu aan het bekijken", aldus Callaerts. Het sluiten van luchtruim, als allerlaatste actiemiddel, is zeker niet uitgesloten, waarschuwt hij. "Er rest ons geen alternatief".

Directie begrijpt het niet

De directie van luchtverkeersleider Belgocontrol begrijpt de 'demarche' van ACV niet, aldus een woordvoerder van het bedrijf in een reactie op de aankondiging van harde vakbondsacties. De belangrijkse struikelsteen, de disponibiliteit, is immers een zaak van de regering, argumenteert Belgocontrol. Een voorstel ligt klaar.

De zogenaamde disponibiliteit heeft te maken met de leeftijd waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken. Tot 2014 was dat afgestemd op 55 jaar. De periode van vijf jaar tot hun officieel pensioen werden ze uitbetaald aan 85 procent van hun loon. (Belga/BO)

Bij de luchtverkeersleider is een sociaal conflict aan de gang. Het conflict draait onder meer rond de eindeloopbaan en de personeelsbezetting. De bonden zegden begin deze maand de sociale vrede op en voeren sindsdien acties, die de luchtvaartmaatschappijen en passagiers niet raken. Ze boycotten bijvoorbeeld opleidingen. Volgens ACV-secretaris Kurt Callaerts halen zachte acties blijkbaar niets uit, en dreigen bijgevolg hardere acties. De vakbonden vragen nu in een brief aan minister van Mobiliteit Jacqueline Galant om de directie aan te manen opnieuw rond de tafel te zitten. "We geven hen nog enkele dagen respijt. Ten laatste woensdag is ons geduld op. Dan volgen sowieso acties. Maar vroeger kan ook al", benadrukt Callaerts . Die harde acties zullen acties zijn die de passagiers en de luchtvaartmaatschappijen zullen voelen. "Het kan gaan om vertragingen en stakingen, om de druk stelselmatig op te voeren. Dat zijn we nu aan het bekijken", aldus Callaerts. Het sluiten van luchtruim, als allerlaatste actiemiddel, is zeker niet uitgesloten, waarschuwt hij. "Er rest ons geen alternatief".De directie van luchtverkeersleider Belgocontrol begrijpt de 'demarche' van ACV niet, aldus een woordvoerder van het bedrijf in een reactie op de aankondiging van harde vakbondsacties. De belangrijkse struikelsteen, de disponibiliteit, is immers een zaak van de regering, argumenteert Belgocontrol. Een voorstel ligt klaar. De zogenaamde disponibiliteit heeft te maken met de leeftijd waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken. Tot 2014 was dat afgestemd op 55 jaar. De periode van vijf jaar tot hun officieel pensioen werden ze uitbetaald aan 85 procent van hun loon. (Belga/BO)