Het Luikse farmabedrijf Uteron Pharma wordt overgenomen door de Amerikaanse groep Actavis voor 305 miljoen dollar. Dat meldt François Fornieri, de stichter van Uteron. Fornieri leidt Uteron samen met Stijn Van Rompay, de vroegere topman van het Leuvense Docpharma.

Actavis, 's werelds op twee na grootste producent van generische geneesmiddelen, betaalt 150 miljoen dollar in cash. De rest wordt over de komende zes jaar uitgekeerd in mijlpaalbetalingen.

Uteron focust op medische producten voor vrouwen. Het kroonjuweel is Levosert, een hormonaal spiraaltje dat al op de markt is. Actavis heeft beloofd dat Uteron in Luik gevestigd blijft. Uteron wordt ook na de overname geleid door Stijn Van Rompay.

Uteron werd uitgebouwd door Fornieri, Stijn Van Rompay en diens vader Leon, en de Luikse professor Jean-Michel Foidart. Dat viertal controleert 60 à 65 procent van Uteron. De rest zit bij een rist investeerders. Onder meer Christian Dumolin (TrustCapital), Jos Sluys (Saffelberg) Roland Duchâtelet, Jean Stéphenne (GSK), Eric Swenden (ex-Vandemoortele) zijn aandeelhouder, naast Waalse investeringsmaatschappijen als SRIW en Meusinvest.

Bij de recentste kapitaalronde vorig jaar werd Uteron nog gewaardeerd op ongeveer 165 miljoen euro. De aandeelhouders die toen zijn ingestapt, verliezen dus door de overname. Het verschil wordt bijgepast door de vier hoofdaandeelhouders, belooft Fornieri.

Actavis is de nieuwe naam van het Amerikaanse Watson, dat in oktober 2012 het Zwitserse Actavis verwierf. (SVDD/BE.L.)

Het Luikse farmabedrijf Uteron Pharma wordt overgenomen door de Amerikaanse groep Actavis voor 305 miljoen dollar. Dat meldt François Fornieri, de stichter van Uteron. Fornieri leidt Uteron samen met Stijn Van Rompay, de vroegere topman van het Leuvense Docpharma.Actavis, 's werelds op twee na grootste producent van generische geneesmiddelen, betaalt 150 miljoen dollar in cash. De rest wordt over de komende zes jaar uitgekeerd in mijlpaalbetalingen. Uteron focust op medische producten voor vrouwen. Het kroonjuweel is Levosert, een hormonaal spiraaltje dat al op de markt is. Actavis heeft beloofd dat Uteron in Luik gevestigd blijft. Uteron wordt ook na de overname geleid door Stijn Van Rompay. Uteron werd uitgebouwd door Fornieri, Stijn Van Rompay en diens vader Leon, en de Luikse professor Jean-Michel Foidart. Dat viertal controleert 60 à 65 procent van Uteron. De rest zit bij een rist investeerders. Onder meer Christian Dumolin (TrustCapital), Jos Sluys (Saffelberg) Roland Duchâtelet, Jean Stéphenne (GSK), Eric Swenden (ex-Vandemoortele) zijn aandeelhouder, naast Waalse investeringsmaatschappijen als SRIW en Meusinvest. Bij de recentste kapitaalronde vorig jaar werd Uteron nog gewaardeerd op ongeveer 165 miljoen euro. De aandeelhouders die toen zijn ingestapt, verliezen dus door de overname. Het verschil wordt bijgepast door de vier hoofdaandeelhouders, belooft Fornieri. Actavis is de nieuwe naam van het Amerikaanse Watson, dat in oktober 2012 het Zwitserse Actavis verwierf. (SVDD/BE.L.)