Unizo richt zijn oproep aan de Economische Inspectie nadat de Kortrijkse kortgedingrechter winkelketen ZEB vorige week volgde in zijn verzet tegen het eenzijdig verzoek van ondernemersorganisaties NSZ en Unizo. Dat verzoek leidde tot het betalen van een dwangsom van 10.000 euro per inbreuk op de koopjeswet. ZEB was namelijk al op 18 december begonnen met het aanprijzen van soldenartikelen. Dat is twee weken voor de officiële start van de koopjesperiode.

Volgens Unizo discrimineert de uitspraak van de kortgedingrechter 8.000 zelfstandige modewinkeliers die de wettelijke sperperiode wel respecteren. Unizo en de aangesloten Mode Unie dringen daarom aan op controles bij ZEB op de referentieprijs tijdens de koopjesperiode. Die referentieprijs, die wordt vastgelegd in de Wet Marktpraktijken, houdt in dat handelaars tijdens de koopjesperiode moeten verwijzen naar de laagste prijs die ze toegepast hebben in de maand voorafgaand aan de start van die koopjesperiode.

"Als ZEB in de soldenperiode dus niet naar de referentieprijs zou verwijzen, dan bedriegen ze de consument", luidt het in een persbericht van Unizo.

Unizo verwacht in de eerste helft van 2011 een duidelijke uitspraak van de rechtbank over de inbreuken van ZEB op de sperperiode. Later in 2011 of begin 2012 zou dan een arrest van het Europees Hof volgen. "Dit hof zal oordelen of de sperperiode nu al dan niet strijdig is met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken", luidt het. Tot dan roepen Unizo en Mode Unie de handelaars op om de sperperiode te blijven respecteren.

Unizo richt zijn oproep aan de Economische Inspectie nadat de Kortrijkse kortgedingrechter winkelketen ZEB vorige week volgde in zijn verzet tegen het eenzijdig verzoek van ondernemersorganisaties NSZ en Unizo. Dat verzoek leidde tot het betalen van een dwangsom van 10.000 euro per inbreuk op de koopjeswet. ZEB was namelijk al op 18 december begonnen met het aanprijzen van soldenartikelen. Dat is twee weken voor de officiële start van de koopjesperiode. Volgens Unizo discrimineert de uitspraak van de kortgedingrechter 8.000 zelfstandige modewinkeliers die de wettelijke sperperiode wel respecteren. Unizo en de aangesloten Mode Unie dringen daarom aan op controles bij ZEB op de referentieprijs tijdens de koopjesperiode. Die referentieprijs, die wordt vastgelegd in de Wet Marktpraktijken, houdt in dat handelaars tijdens de koopjesperiode moeten verwijzen naar de laagste prijs die ze toegepast hebben in de maand voorafgaand aan de start van die koopjesperiode. "Als ZEB in de soldenperiode dus niet naar de referentieprijs zou verwijzen, dan bedriegen ze de consument", luidt het in een persbericht van Unizo. Unizo verwacht in de eerste helft van 2011 een duidelijke uitspraak van de rechtbank over de inbreuken van ZEB op de sperperiode. Later in 2011 of begin 2012 zou dan een arrest van het Europees Hof volgen. "Dit hof zal oordelen of de sperperiode nu al dan niet strijdig is met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken", luidt het. Tot dan roepen Unizo en Mode Unie de handelaars op om de sperperiode te blijven respecteren.