Vakbonden en directie bij Desso waren na succesvolle onderhandelingen een voorstel van sociaal plan overeengekomen, waarbij de intentie tot collectief ontslag voor 91 werknemers werd omgebogen naar een plan met nog maar vijf gedwongen ontslagen voor bedienden.

Daardoor zouden enkele tientallen werknemers de overstap maken naar Domo, dat de tufting- en coatingactiviteiten voor de productie van kunstgras en de merknaam van Desso wil overnemen. Wie de overstap maakt, krijgt overigens een premie. Maar tot verrassing van de vakbonden - er zouden namelijk geen arbeidersbanen sneuvelen - verwierpen de arbeiders het sociaal plan, waarop de directie de omvang van de premie verdubbelde tot 12.000 euro bruto per persoon.

Volgens Unizo is dat 'de wereld op zijn kop'. "Het is pijnlijk dat de arbeiders een plan wegstemmen waarbij alle arbeidersbanen behouden werden, zij het bij een andere werkgever. Volgens de ondernemersorganisatie beschouwen werknemers de ontslagvergoeding tegenwoordig als "een recht en een financieel extraatje, ongeacht de verdere tewerkstellingskansen".

Unizo geeft zowel directie als vakbonden bij Desso een pluim voor hun 'vooruitstrevende aanpak' door niet in de eerste plaats hoge ontslagvergoedingen en brugpensioen na te streven tijdens de onderhandelingen.

Het ligt dus aan de arbeiders die het onderste uit de kan willen. Volgens Unizo zouden de arbeiders die nu zouden worden ontslagen overigens geen recht mogen hebben op werkloosheidsuitkering, omdat ze eerder gekozen hebben voor 'vrijwillige werkloosheid'.

De werkgeversorganisatie gaat zich de komende maanden inzetten voor de hervorming van het ontslagrecht, met de focus op heroriëntering . (BO)

Vakbonden en directie bij Desso waren na succesvolle onderhandelingen een voorstel van sociaal plan overeengekomen, waarbij de intentie tot collectief ontslag voor 91 werknemers werd omgebogen naar een plan met nog maar vijf gedwongen ontslagen voor bedienden. Daardoor zouden enkele tientallen werknemers de overstap maken naar Domo, dat de tufting- en coatingactiviteiten voor de productie van kunstgras en de merknaam van Desso wil overnemen. Wie de overstap maakt, krijgt overigens een premie. Maar tot verrassing van de vakbonden - er zouden namelijk geen arbeidersbanen sneuvelen - verwierpen de arbeiders het sociaal plan, waarop de directie de omvang van de premie verdubbelde tot 12.000 euro bruto per persoon. Volgens Unizo is dat 'de wereld op zijn kop'. "Het is pijnlijk dat de arbeiders een plan wegstemmen waarbij alle arbeidersbanen behouden werden, zij het bij een andere werkgever. Volgens de ondernemersorganisatie beschouwen werknemers de ontslagvergoeding tegenwoordig als "een recht en een financieel extraatje, ongeacht de verdere tewerkstellingskansen". Unizo geeft zowel directie als vakbonden bij Desso een pluim voor hun 'vooruitstrevende aanpak' door niet in de eerste plaats hoge ontslagvergoedingen en brugpensioen na te streven tijdens de onderhandelingen. Het ligt dus aan de arbeiders die het onderste uit de kan willen. Volgens Unizo zouden de arbeiders die nu zouden worden ontslagen overigens geen recht mogen hebben op werkloosheidsuitkering, omdat ze eerder gekozen hebben voor 'vrijwillige werkloosheid'.De werkgeversorganisatie gaat zich de komende maanden inzetten voor de hervorming van het ontslagrecht, met de focus op heroriëntering . (BO)