Umicore noteerde voor het eerste halfjaar 2012 een terugval van de recurrente operationele winst (rebit) met 11 procent tot 192 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. Analisten hielden rekening met een cijfer boven de 200 miljoen euro.

Umicore spreekt maandag in een persbericht van 'een goede prestatie in het licht van de terugval in de wereldeconomie'. Het verschil met de eerste helft van 2011 zit volgens het bedrijf in de hogere niveaus van onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven en hogere afschrijvingskosten.

Toch zal de slabakkende wereldeconomie volgens Umicore zelf de winstgevendheid voor dit jaar niet aantasten, die in de tweede helft van het jaar 'in wezen in lijn zal liggen met die van de eerste helft'. De prognose voor het volledige jaar wordt wordt wel licht bijgesteld. Waar Umicore eerder uitging van een recurrente ebit tussen 370 en 410 miljoen euro, wordt nu een cijfer 'in de onderste helft' van die vork verwacht.

Umicore keert de aandeelhouders voor het eerste halfjaar 2012 een dividend uit van 0,50 euro per aandeel, tegenover 0,60 euro in het eerste halfjaar 2011 en 0,40 euro in het tweede.

Umicore stelt meer dan 14.000 mensen te werk. In het eerste halfjaar kwamen er 313 werknemers bij. In een toelichting bij de halfjaarresultaten liet CEO Marc Grynsberg verstaan dat het personeelsbestand mogelijk via 'kleinere aanpassingen' wordt afgebouwd. Zo stopte het bedrijf al een activiteit in China. Grynberg nuanceert: "We zijn niet in herstructureringsmodus. De situatie is niet zoals in 2008, toen de volumes drastisch daalden. Het bedrijf is gezond. Maar om competitief te blijven, moeten we ons snel kunnen aanpassen," aldus de CEO. (Belga/BO)

Umicore noteerde voor het eerste halfjaar 2012 een terugval van de recurrente operationele winst (rebit) met 11 procent tot 192 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. Analisten hielden rekening met een cijfer boven de 200 miljoen euro. Umicore spreekt maandag in een persbericht van 'een goede prestatie in het licht van de terugval in de wereldeconomie'. Het verschil met de eerste helft van 2011 zit volgens het bedrijf in de hogere niveaus van onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven en hogere afschrijvingskosten. Toch zal de slabakkende wereldeconomie volgens Umicore zelf de winstgevendheid voor dit jaar niet aantasten, die in de tweede helft van het jaar 'in wezen in lijn zal liggen met die van de eerste helft'. De prognose voor het volledige jaar wordt wordt wel licht bijgesteld. Waar Umicore eerder uitging van een recurrente ebit tussen 370 en 410 miljoen euro, wordt nu een cijfer 'in de onderste helft' van die vork verwacht.Umicore keert de aandeelhouders voor het eerste halfjaar 2012 een dividend uit van 0,50 euro per aandeel, tegenover 0,60 euro in het eerste halfjaar 2011 en 0,40 euro in het tweede.Umicore stelt meer dan 14.000 mensen te werk. In het eerste halfjaar kwamen er 313 werknemers bij. In een toelichting bij de halfjaarresultaten liet CEO Marc Grynsberg verstaan dat het personeelsbestand mogelijk via 'kleinere aanpassingen' wordt afgebouwd. Zo stopte het bedrijf al een activiteit in China. Grynberg nuanceert: "We zijn niet in herstructureringsmodus. De situatie is niet zoals in 2008, toen de volumes drastisch daalden. Het bedrijf is gezond. Maar om competitief te blijven, moeten we ons snel kunnen aanpassen," aldus de CEO. (Belga/BO)