Amerikaanse bedrijven die hun productie verplaatsen naar lagelonenlanden mogen rekenen op importheffingen van pakweg 35 procent als ze hun producten vervolgens weer in de Verenigde Staten willen verkopen. De waarschuwing komt van toekomstig president Donald Trump.

Trump maakt de wereld via Twitter bekend dat de nieuwe Amerikaanse regering de belasting- en regeldruk op ondernemers flink gaat verlagen. Daar zijn evenwel voorwaarden aan verbonden, zo blijkt.

"Een bedrijf dat ons land de rug toekeert voor een ander land, daar een nieuwe fabriek bouwt en dan zijn product terug denkt te verkopen naar de VS, zonder dat dit gevolgen heeft, vergist zich schromelijk."

Concreet dreigt er voor die bedrijven een invoertaks van 35 procent als ze hun producten, auto's, airconcitioners e.d. opnieuw binnen de grenzen van de VS willen verkopen.

Trump beloofde tijdens de verkiezingscampagne dat hij de Amerikaanse maakindustrie nieuw leven wil inblazen. Bedrijven moeten met onder meer belastingvoordelen worden verleid hun producten in de VS te gaan maken.

Ook wil hij uit handelsverdragen stappen die de import van buitenlandse producten goedkoper maken.

Daarnaast probeert Trump individuele Amerikaanse bedrijven aan te spreken op hun vaderlandsliefde. Zo deed de aankomende president onlangs een dringend beroep op Apple, dat zijn smartphones en tablets hoofdzakelijk in China laat produceren, om ook een fabriek in de VS te openen. (Belga/Bloomberg/BO)

Amerikaanse bedrijven die hun productie verplaatsen naar lagelonenlanden mogen rekenen op importheffingen van pakweg 35 procent als ze hun producten vervolgens weer in de Verenigde Staten willen verkopen. De waarschuwing komt van toekomstig president Donald Trump.Trump maakt de wereld via Twitter bekend dat de nieuwe Amerikaanse regering de belasting- en regeldruk op ondernemers flink gaat verlagen. Daar zijn evenwel voorwaarden aan verbonden, zo blijkt."Een bedrijf dat ons land de rug toekeert voor een ander land, daar een nieuwe fabriek bouwt en dan zijn product terug denkt te verkopen naar de VS, zonder dat dit gevolgen heeft, vergist zich schromelijk." Concreet dreigt er voor die bedrijven een invoertaks van 35 procent als ze hun producten, auto's, airconcitioners e.d. opnieuw binnen de grenzen van de VS willen verkopen.Trump beloofde tijdens de verkiezingscampagne dat hij de Amerikaanse maakindustrie nieuw leven wil inblazen. Bedrijven moeten met onder meer belastingvoordelen worden verleid hun producten in de VS te gaan maken. Ook wil hij uit handelsverdragen stappen die de import van buitenlandse producten goedkoper maken. Daarnaast probeert Trump individuele Amerikaanse bedrijven aan te spreken op hun vaderlandsliefde. Zo deed de aankomende president onlangs een dringend beroep op Apple, dat zijn smartphones en tablets hoofdzakelijk in China laat produceren, om ook een fabriek in de VS te openen. (Belga/Bloomberg/BO)