"Nabijheid en zichtbaarheid zijn in België heel belangrijk voor een bank", zegt directievoorzitter Olivier Marquet. "Tot nu toe waren wij een bank-op-afstand, maar voor financiële zaken houden mensen van persoonlijk contact. Door in Gent een kantoor te openen, willen we het aantal klanten en het volume spaartegoeden flink opdrijven. Maar ook tegenover onze bedrijfsklanten, aan wie we kredieten verstrekken, denken we lokaal onze expertise beter te kunnen uitspelen."

Met de keuze voor Gent als vestigingsplaats is de cirkel rond. Triodos Bank België ging in 1993 in Gent van start en opende daarna een kantoor in Namen. Later werd beslist alle activiteiten te centraliseren in een hoofdzetel in Brussel. "Gent is interessant voor Triodos omdat de stad heel veel sociale en maatschappelijke netwerken kent", zegt Marquet. "Onze grootste concentratie van klanten situeert zich in de Gentse regio, maar we denken dat we er ook nog veel nieuwe klanten kunnen maken."

Als Triodos Gent een succes wordt, komen er nog klantenkantoren. "Op termijn behoren een zestal agentschappen tot de mogelijkheden", zegt Marquet. "Drie in Vlaanderen, twee in Wallonië en één in Brussel. Maar dat doen we pas als de doelstellingen gerealiseerd worden. Een kantoor moet minstens zelfbedruipend zijn."

Ondanks de versnelde groei van de voorbije jaren blijft de klantenbasis van Triodos Bank België klein. Eind vorig jaar telde de bank 61.000 klanten. Na 22 jaar aanwezigheid in ons land blijft dat bijzonder weinig. Maar volgens Marquet is het potentieel hoe dan ook beperkt: "Het aantal mensen dat geïnteresseerd is in de specifieke propositie van Triodos Bank, is zeer beperkt. Wij willen verantwoordelijk en transparant omgaan met spaargeld, en dat zo goed als volledig herinvesteren in ecologisch of maatschappelijk relevante projecten in de reële economie. De vergoeding gebeurt tegen standaard marktvoorwaarden, maar ook niet meer dan dat. Wij bezondigen ons niet aan speculatie of arbitrage."

In de huidige toestand van lage rentevoeten impliceert dit dat Triodos op zijn spaarrekening niet meer biedt dan de grootbanken, namelijk 0,2 procent rente. Met andere woorden: voor torenhoge rendementen moet je als klant niet bij Triodos zijn, en dat zet toch wel een rem op de groei. "Eigenlijk is het fantastisch dat we 61.000 klanten hebben", glimlacht Marquet. "Want dat zijn stuk voor stuk mensen die hun spaargeld anders bekijken dan puur in functie van het financiële rendement. Zij zien geld in de eerste plaats als een hefboom om de samenleving te veranderen en te verbeteren."

Lees het volledige profiel van Triodos Bank in Trends van deze week.

"Nabijheid en zichtbaarheid zijn in België heel belangrijk voor een bank", zegt directievoorzitter Olivier Marquet. "Tot nu toe waren wij een bank-op-afstand, maar voor financiële zaken houden mensen van persoonlijk contact. Door in Gent een kantoor te openen, willen we het aantal klanten en het volume spaartegoeden flink opdrijven. Maar ook tegenover onze bedrijfsklanten, aan wie we kredieten verstrekken, denken we lokaal onze expertise beter te kunnen uitspelen."Met de keuze voor Gent als vestigingsplaats is de cirkel rond. Triodos Bank België ging in 1993 in Gent van start en opende daarna een kantoor in Namen. Later werd beslist alle activiteiten te centraliseren in een hoofdzetel in Brussel. "Gent is interessant voor Triodos omdat de stad heel veel sociale en maatschappelijke netwerken kent", zegt Marquet. "Onze grootste concentratie van klanten situeert zich in de Gentse regio, maar we denken dat we er ook nog veel nieuwe klanten kunnen maken."Als Triodos Gent een succes wordt, komen er nog klantenkantoren. "Op termijn behoren een zestal agentschappen tot de mogelijkheden", zegt Marquet. "Drie in Vlaanderen, twee in Wallonië en één in Brussel. Maar dat doen we pas als de doelstellingen gerealiseerd worden. Een kantoor moet minstens zelfbedruipend zijn."Ondanks de versnelde groei van de voorbije jaren blijft de klantenbasis van Triodos Bank België klein. Eind vorig jaar telde de bank 61.000 klanten. Na 22 jaar aanwezigheid in ons land blijft dat bijzonder weinig. Maar volgens Marquet is het potentieel hoe dan ook beperkt: "Het aantal mensen dat geïnteresseerd is in de specifieke propositie van Triodos Bank, is zeer beperkt. Wij willen verantwoordelijk en transparant omgaan met spaargeld, en dat zo goed als volledig herinvesteren in ecologisch of maatschappelijk relevante projecten in de reële economie. De vergoeding gebeurt tegen standaard marktvoorwaarden, maar ook niet meer dan dat. Wij bezondigen ons niet aan speculatie of arbitrage."In de huidige toestand van lage rentevoeten impliceert dit dat Triodos op zijn spaarrekening niet meer biedt dan de grootbanken, namelijk 0,2 procent rente. Met andere woorden: voor torenhoge rendementen moet je als klant niet bij Triodos zijn, en dat zet toch wel een rem op de groei. "Eigenlijk is het fantastisch dat we 61.000 klanten hebben", glimlacht Marquet. "Want dat zijn stuk voor stuk mensen die hun spaargeld anders bekijken dan puur in functie van het financiële rendement. Zij zien geld in de eerste plaats als een hefboom om de samenleving te veranderen en te verbeteren."Lees het volledige profiel van Triodos Bank in Trends van deze week.