De 5.000 grootste bedrijven boekten samengeteld een omzet van 675 miljard euro, 9,8 procent meer dan in 2016. De totale nettowinst steeg met 5 procent tot 24,2 miljard euro. Dat de winsten het groeitempo van de omzet niet volgden, heeft te maken met toegenomen concurrentie, zegt Tony Coenjaerts van TrendsTop. Daardoor worden de marges kleiner. Maar al bij al was het een goed jaar, meent Coenjaerts. 'De Belgische economie surfte mee op de goede conjunctuur in Europa en in de hele wereld', zegt hij.

De economische groei in België werd vorig jaar in mindere mate getrokken door de consument - die gaf wat minder uit en spaarde wat meer -, maar veeleer door de diensten en de verwerkende nijverheid. 'De fabrieksindustrie bereikte haar hoogste niveau sinds 2008', luidt het. Dat is vooral te danken aan de farmaceutische sector en de voedingsindustrie, die dankzij de uitvoer (van vaccins, bier, chocolade, aardappelproducten ...) de wind in de zeilen hadden.

Coenjaerts voegt toch enkele kanttekeningen toe. Zo bleef de Belgische economische groei achter op het Europese gemiddelde. Een gevolg van onze schuldenlast, klinkt het. 'We moeten elk jaar miljarden terugbetalen, geld dat niet naar investeringen kan gaan.' Ook de overreglementering in België weegt volgens Coenjaerts op de groei. De gunstige conjunctuur leverde daarnaast wel een recordaantal jobs op, maar ze legde ook enkele pijnpunten bloot. Met als voornaamste de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel te vinden.

Coenjaerts pleit ervoor nog meer in te zetten op duaal leren in het onderwijs, en wijst ook op de mogelijkheden van economische migratie. In de verpleegsector wordt bijvoorbeeld al frequent een beroep gedaan op buitenlandse werkkrachten om vacatures in te vullen. Behalve een conjuncturele analyse levert de Trends Top-publicatie traditioneel ook heel wat ranglijstjes op. Zo was de absolute winstkampioen vorig jaar KBC Bank. De bankentiteit van KBC boekte een nettowinst van ruim 2,6 miljard euro, dubbel zoveel als in 2016.

Meer info op www.trendstop.be

De 5.000 grootste bedrijven boekten samengeteld een omzet van 675 miljard euro, 9,8 procent meer dan in 2016. De totale nettowinst steeg met 5 procent tot 24,2 miljard euro. Dat de winsten het groeitempo van de omzet niet volgden, heeft te maken met toegenomen concurrentie, zegt Tony Coenjaerts van TrendsTop. Daardoor worden de marges kleiner. Maar al bij al was het een goed jaar, meent Coenjaerts. 'De Belgische economie surfte mee op de goede conjunctuur in Europa en in de hele wereld', zegt hij. De economische groei in België werd vorig jaar in mindere mate getrokken door de consument - die gaf wat minder uit en spaarde wat meer -, maar veeleer door de diensten en de verwerkende nijverheid. 'De fabrieksindustrie bereikte haar hoogste niveau sinds 2008', luidt het. Dat is vooral te danken aan de farmaceutische sector en de voedingsindustrie, die dankzij de uitvoer (van vaccins, bier, chocolade, aardappelproducten ...) de wind in de zeilen hadden. Coenjaerts voegt toch enkele kanttekeningen toe. Zo bleef de Belgische economische groei achter op het Europese gemiddelde. Een gevolg van onze schuldenlast, klinkt het. 'We moeten elk jaar miljarden terugbetalen, geld dat niet naar investeringen kan gaan.' Ook de overreglementering in België weegt volgens Coenjaerts op de groei. De gunstige conjunctuur leverde daarnaast wel een recordaantal jobs op, maar ze legde ook enkele pijnpunten bloot. Met als voornaamste de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel te vinden. Coenjaerts pleit ervoor nog meer in te zetten op duaal leren in het onderwijs, en wijst ook op de mogelijkheden van economische migratie. In de verpleegsector wordt bijvoorbeeld al frequent een beroep gedaan op buitenlandse werkkrachten om vacatures in te vullen. Behalve een conjuncturele analyse levert de Trends Top-publicatie traditioneel ook heel wat ranglijstjes op. Zo was de absolute winstkampioen vorig jaar KBC Bank. De bankentiteit van KBC boekte een nettowinst van ruim 2,6 miljard euro, dubbel zoveel als in 2016. Meer info op www.trendstop.be