Elke week nodigt de redactie van Trends een belangrijke persoonlijkheid uit de economische, politieke of academische wereld uit voor een goed gesprek. Een gesprek waarin de journalisten van Trends op de vrouw of man af op zoek gaan naar hun drijfveren en uitdagingen in het bouwen aan de maatschappij van morgen.

Trends Talk is uw wekelijkse afspraak voor een gesprek waarin de tijd wordt genomen om te luisteren naar argumenten en tegenargumenten.

"De bioscoopsector is al decennia lang een krimpende markt maar toch slagen we erin groei te creëren". Aan het woord is Eddy Duquenne, CEO Kinepolis en deze week te gast in Trends Talk. De verplichte sluiting van de 114 bioscoopcomplexen in Europa, Canada en de VS zorgde voor een daling van 40 miljoen bezoekers in 2019 tot 12 miljoen in 2020. Ook de omzet kreeg een flinke knauw: min 68 procent. Toch is Eddy Duquenne optimistisch en niet bevreesd voor de sterke opkomst van streamingdiensten. De toekomst ligt in meer beleving bezorgen aan de bezoeker en net dat is een sterkte van de Kinepolis Group.

Bart De Smet, voorzitter van werkgeversorganisatie VBO en de Groep van Tien, is tevreden over het sociaal akkoord dat vakbonden en werkgevers begin deze week hebben gesloten. De Smet, die voordien CEO en nu voorzitter is van verzekeraar Ageas, spreekt in Trends Talk dit weekend openhartig over de aartsmoeilijke onderhandelingen die aan het sociaal akkoord voorafgingen.

"Onze Belgische landbouw is bij de beste van de klas op het gebied van CO2-reductie", zegt Eric Lauwers, de CEO van Arvesta, dit weekend in Trends Talk. De topman van de grootste agrobedrijvengroep van het land, de vroegere Groep Aveve, noemt de toenemende politieke polarisering tussen natuur en landbouw totaal verkeerd: "Wij hebben een zeer lage CO2-uitstoot' zegt Lauwers. "We zouden beter paal en perk stellen aan de import van producten uit landen die minder strenge normen hanteren."

Studio 100 Benelux wil producties maken voor het Amerikaanse streamingplatform Netflix, zegt CEO Anja Van Mensel dit weekend in Trends Talk op Kanaal Z. 'We hebben een aantal zaken in ontwikkeling, sommige op eigen initiatief, andere op vraag van de grote internationale platformen.'

Als de federale regering een koolstofbelasting (CO2-taks) invoert, dan moet dat een taxshift zijn en geen belastingverhoging, zegt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) in de talkshow Trends Talk op Kanaal Z. De vergroening van de fiscaliteit mag volgens haar de globale fiscale druk niet verder opdrijven. 'Het regeerakkoord legt veel groene accenten, maar dat mag niet op de nek belanden van de middenklasse', waarschuwt De Bleeker.

In Trends Talk van dit weekend over legale en economische migratie zegt staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) dat het migratiebeleid veel te lang 'ondoordacht' is geweest: 'Er is een migratiestrijd aan de gang, een internationale war on talent, die we dreigen te verliezen. Als het gaat over legale migratie, moeten we meer hoogopgeleide toptalenten naar hier halen. Silicon Valley zou in België moeten liggen en niet in de VS.'

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis, wordt vaak omschreven als een traditionele bankier. Dat is een compliment, zegt hij in Trends Talk, als je daaronder verstaat dat een traditionele bankier zijn klanten dient en vertrouwen geeft. Het is een fantastische maar miskende job. In Trends Talk geeft hij zijn mening over de rol die de bank speelt tijdens de coronacrisis, het herstel van de Belgische economie en de keerzijde van de niet te stuiten digitalisering, met name de cyberveiligheid van banken.

In de Belgische bedrijven stoten nog te weinig vrouwen door naar het topmanagement of de raad van bestuur. Om het tij te keren, is een uitbreiding van de quotawet niet nodig, aldus top-CEO Martine Reynaers in Trends Talk, de wekelijkse talkshow op Kanaal Z. Bedrijven moeten beter hun huiswerk maken. 'Bedrijven zeggen mij soms: we vinden geen goede vrouw voor die positie. Dan zeg ik: try harder.'

'Er leeft plots de misvatting dat het er bij alle organisaties zo aan toe gaat, met verschillende vennootschappen en enorm veel subsidies', zegt Youssef Kobo, oprichter en managing director van het jongerenplatform A Seat At The Table in Trends Talk. De organisatie, die 3400 aangesloten jongeren telt, werkt voornamelijk met private middelen.

In Trends Talk dit weekend reikt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de hand aan de industrie als partner in de omslag naar hernieuwbare energie: 'Niemand is sneller dan de markt. We hebben voor de verduurzaming miljoenen tonnen materialen nodig en ondernemers die risico durven te nemen. De taak van de regering is die bedrijven een rechtszeker kader te bieden. Het beleid moet voorspelbaar zijn en koers houden.'

"KBC heeft in deze crisis een maatschappelijke rol te vervullen en dat doet ze door bedrijven van de nodige liquiditeiten te voorzien". Aan het woord is Johan Thijs, CEO van KBC die de kritiek weerlegt dat banken te weinig leningen onder staatswaarborg verlenen. Er is amper vraag naar deze leningen wegens te duur. Leningen aan de gangbare marktrente kenden wel een grote stijging. Verder licht Johan Thijs KBC's digitaliseringsplannen en duurzaamheidsbeleid toe.