De on­afhankelijke spoorvakbond OVS heeft een stakingsaanzegging ingediend wegens het aanhoudende personeelstekort bij de treinbegeleiders, melden de kranten van Mediahuis donderdag.

De stakingsaanzegging komt er na intensief overleg tussen directie en vakbonden, waar het personeels­tekort al lang op tafel ligt. Begin juli werd zelfs de 'alarmbelprocedure' in gang gezet, maar de resultaten van de gesprekken zijn voor OVS onvoldoende.

Veel treinbegeleiders kunnen deze zomer geen vakantie nemen met hun kinderen, bij anderen werden vakantiedagen op het laatste moment ingetrokken door een tekort aan beschikbare collega's, klinkt het.

Volgende week volgen er nog verzoeningsgesprekken, maar de inzet van de staking - zekerheid over toegekende vakantiedagen - lijkt voor beide partijen een breekpunt. 'De afspraak is dat een treinbegeleider één keer per jaar een volledige week vrijaf kan nemen, maar dat hoeft niet in een vakantieperiode te zijn en zelfs dan kan het niet altijd gegarandeerd worden', zegt Joachim Permentier, algemeen secretaris van de onafhankelijke spoorbond OVS, in De Gazet van Antwerpen.

Dinsdag volgen nog ver­zoeningsgesprekken tussen directie en vakbond, in de hoop om de stakings­dreiging af te wenden.

De NMBS wil de druk op de werkroosters van de treinbegeleiders niet in de media bespreken, maar benadrukt dat ze volop inzet op aanwervingen. Bij een staking geldt in ieder geval de minimale dienstverlening. 'Ten laatste 24 uur op voorhand communiceren we welke treinen zullen rijden', zegt de spoorwegmaatschappij in De Gazet van Antwerpen.

De on­afhankelijke spoorvakbond OVS heeft een stakingsaanzegging ingediend wegens het aanhoudende personeelstekort bij de treinbegeleiders, melden de kranten van Mediahuis donderdag.De stakingsaanzegging komt er na intensief overleg tussen directie en vakbonden, waar het personeels­tekort al lang op tafel ligt. Begin juli werd zelfs de 'alarmbelprocedure' in gang gezet, maar de resultaten van de gesprekken zijn voor OVS onvoldoende. Veel treinbegeleiders kunnen deze zomer geen vakantie nemen met hun kinderen, bij anderen werden vakantiedagen op het laatste moment ingetrokken door een tekort aan beschikbare collega's, klinkt het. Volgende week volgen er nog verzoeningsgesprekken, maar de inzet van de staking - zekerheid over toegekende vakantiedagen - lijkt voor beide partijen een breekpunt. 'De afspraak is dat een treinbegeleider één keer per jaar een volledige week vrijaf kan nemen, maar dat hoeft niet in een vakantieperiode te zijn en zelfs dan kan het niet altijd gegarandeerd worden', zegt Joachim Permentier, algemeen secretaris van de onafhankelijke spoorbond OVS, in De Gazet van Antwerpen.Dinsdag volgen nog ver­zoeningsgesprekken tussen directie en vakbond, in de hoop om de stakings­dreiging af te wenden. De NMBS wil de druk op de werkroosters van de treinbegeleiders niet in de media bespreken, maar benadrukt dat ze volop inzet op aanwervingen. Bij een staking geldt in ieder geval de minimale dienstverlening. 'Ten laatste 24 uur op voorhand communiceren we welke treinen zullen rijden', zegt de spoorwegmaatschappij in De Gazet van Antwerpen.