Toyota roept wereldwijd 6,4 miljoen wagens terug als gevolg van diverse technische problemen. De terugroepactie heeft betrekking op 27 modellen, laat Toyota weten.

In Nederland gaat het om 26.000 wagens, in Duitsland om ruim 92.000 auto's.

In België worden 1.814 voertuigen, die werden gebouwd tussen 2005 en augustus 2010, van het type Urban Cruser (een kleine terreinwagen) en van het model Yaris teruggeroepen door een probleem met de rail waarop de bestuurderszetel is bevestigd. Voor de modellen met drie deuren gaat het ook om de zetel van de passagier. De veer die de zetels op hun plaats houdt, kan breken.

Dan is er mogelijk nog een probleem met de spiraalkabel van de airbag. De stroomtoevoer naar de airbag kan verbroken worden, waardoor die ophoudt te functioneren. In dat geval krijgt de bestuurder wel een waarschuwingssignaal. In België worden 5.307 voertuigen voor dat probleem teruggeroepen naar de garage. Het gaat dan voornamelijk om de terreinwagen RAV4 en bepaalde modellen van de Yaris, die werden gebouwd tussen 2004 en 2010.

Tot slot kan er ook een probleem zijn met de stuurkolom. Daarvoor worden in ons land 19.128 wagens van het model Yaris teruggeroepen, geproduceerd tussen september 2005 en februari 2009.

Er zouden nog geen doden of gewonden gemeld zijn als gevolg van de opgesomde mankementen. (Belga/BO)

Toyota roept wereldwijd 6,4 miljoen wagens terug als gevolg van diverse technische problemen. De terugroepactie heeft betrekking op 27 modellen, laat Toyota weten. In Nederland gaat het om 26.000 wagens, in Duitsland om ruim 92.000 auto's. In België worden 1.814 voertuigen, die werden gebouwd tussen 2005 en augustus 2010, van het type Urban Cruser (een kleine terreinwagen) en van het model Yaris teruggeroepen door een probleem met de rail waarop de bestuurderszetel is bevestigd. Voor de modellen met drie deuren gaat het ook om de zetel van de passagier. De veer die de zetels op hun plaats houdt, kan breken. Dan is er mogelijk nog een probleem met de spiraalkabel van de airbag. De stroomtoevoer naar de airbag kan verbroken worden, waardoor die ophoudt te functioneren. In dat geval krijgt de bestuurder wel een waarschuwingssignaal. In België worden 5.307 voertuigen voor dat probleem teruggeroepen naar de garage. Het gaat dan voornamelijk om de terreinwagen RAV4 en bepaalde modellen van de Yaris, die werden gebouwd tussen 2004 en 2010.Tot slot kan er ook een probleem zijn met de stuurkolom. Daarvoor worden in ons land 19.128 wagens van het model Yaris teruggeroepen, geproduceerd tussen september 2005 en februari 2009. Er zouden nog geen doden of gewonden gemeld zijn als gevolg van de opgesomde mankementen. (Belga/BO)