Toyota moest de afgelopen maanden wereldwijd 8,5 miljoen wagens terugroepen als gevolg van technische mankementen met het gas- en rempedaal. Het imago van de grootste autobouwer ter wereld leed hierdoor heel wat schade.

De Amerikaanse autoriteiten beslisten om Toyota een boete op te leggen, omdat het zijn informatieplicht niet zou zijn nagekomen. Het bedrijf zou al enkele maanden voor het de problemen bekendmaakte, op de hoogte zijn geweest, terwijl de wettelijke aanmeldingsplicht maximaal vijf dagen bedraagt.

De boete komt overeen met minder dan 2 procent van de verwachte omzet dit boekjaar. Ze is de hoogste boete ooit voor een autofabrikant.

Toyota zou volgens de anonieme bron geen schuld bekennen. Dit is van belang omdat tientallen particulieren en organisaties rechtszaken hebben aangespannen tegen het bedrijf.

Toyota heeft dertig dagen om de boete te betalen.

Toyota moest de afgelopen maanden wereldwijd 8,5 miljoen wagens terugroepen als gevolg van technische mankementen met het gas- en rempedaal. Het imago van de grootste autobouwer ter wereld leed hierdoor heel wat schade. De Amerikaanse autoriteiten beslisten om Toyota een boete op te leggen, omdat het zijn informatieplicht niet zou zijn nagekomen. Het bedrijf zou al enkele maanden voor het de problemen bekendmaakte, op de hoogte zijn geweest, terwijl de wettelijke aanmeldingsplicht maximaal vijf dagen bedraagt. De boete komt overeen met minder dan 2 procent van de verwachte omzet dit boekjaar. Ze is de hoogste boete ooit voor een autofabrikant. Toyota zou volgens de anonieme bron geen schuld bekennen. Dit is van belang omdat tientallen particulieren en organisaties rechtszaken hebben aangespannen tegen het bedrijf. Toyota heeft dertig dagen om de boete te betalen.