Volkswagen en GM moeten tevreden zijn met respectievelijk de tweede en de derde plaats. Het Japanse bedrijf zou zijn titel dit jaar echter wel eens kunnen verliezen, want het houdt rekening met een verkoopdaling.

De groep Toyota, die ook de merken Lexus, Daihatsu en Hino omvat, is sinds 2012 de wereldwijde marktleider. Vorig jaar verkocht ze 3 procent meer voertuigen dan in 2013.

Daarmee bleef Toyota net Volkswagen vooraf. De Duitse constructeur (met ook merken als Audi, Seat en Skoda) overschreed vorig jaar voor het eerst de kaap van 10 miljoen verkochte voertuigen, maar strandde op 10,14 miljoen (+4,2 procent tegenover 2013).

Op de derde plaats komt het Amerikaanse General Motors (GM), met 9,92 miljoen verkochte voertuigen (+2,1 procent).

"Einde heerschappij 2015"

GM was tot de internationale financiële crisis van 2008 tientallen jaren lang de grootste autobouwer ter wereld, maar verloor toen die positie aan Toyota. In 2011 moest het Japanse bedrijf de titel één jaar opnieuw afstaan aan GM, toen het land getroffen werd door een aardbeving en tsunami in maart, die de productie hinderde.

Mogelijk komt er dit jaar een einde aan de Toyota-heerschappij. De Japanners verwachten immers dat hun verkoop met 1 procent zal dalen (tot 10,15 miljoen eenheden), terwijl Volkswagen grote ambities heeft. Zo wil het in China nieuwe productievestigingen openen.

Toyota zegt aan die wedloop niet te willen meedoen. De autobouwer zal gedurende drie jaar, tot maart 2016, geen nieuwe fabrieken bouwen. Toyota wil eerder zijn competitiviteit versterken dan in een race om kwantiteit te stappen, aldus een woordvoerder. (Belga/NS)

Volkswagen en GM moeten tevreden zijn met respectievelijk de tweede en de derde plaats. Het Japanse bedrijf zou zijn titel dit jaar echter wel eens kunnen verliezen, want het houdt rekening met een verkoopdaling.De groep Toyota, die ook de merken Lexus, Daihatsu en Hino omvat, is sinds 2012 de wereldwijde marktleider. Vorig jaar verkocht ze 3 procent meer voertuigen dan in 2013. Daarmee bleef Toyota net Volkswagen vooraf. De Duitse constructeur (met ook merken als Audi, Seat en Skoda) overschreed vorig jaar voor het eerst de kaap van 10 miljoen verkochte voertuigen, maar strandde op 10,14 miljoen (+4,2 procent tegenover 2013). Op de derde plaats komt het Amerikaanse General Motors (GM), met 9,92 miljoen verkochte voertuigen (+2,1 procent). GM was tot de internationale financiële crisis van 2008 tientallen jaren lang de grootste autobouwer ter wereld, maar verloor toen die positie aan Toyota. In 2011 moest het Japanse bedrijf de titel één jaar opnieuw afstaan aan GM, toen het land getroffen werd door een aardbeving en tsunami in maart, die de productie hinderde. Mogelijk komt er dit jaar een einde aan de Toyota-heerschappij. De Japanners verwachten immers dat hun verkoop met 1 procent zal dalen (tot 10,15 miljoen eenheden), terwijl Volkswagen grote ambities heeft. Zo wil het in China nieuwe productievestigingen openen. Toyota zegt aan die wedloop niet te willen meedoen. De autobouwer zal gedurende drie jaar, tot maart 2016, geen nieuwe fabrieken bouwen. Toyota wil eerder zijn competitiviteit versterken dan in een race om kwantiteit te stappen, aldus een woordvoerder. (Belga/NS)